برآورد دمای تبلور بلورهای کوارتز خود شکل منطقه قهرود کاشان با استفاده از دماسنجTitaniQ

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-25-4_010

تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402

چکیده مقاله:

توده نفوذی گرانیتوئیدی قهرود قسمتی از مجموعه آذرین ارومیه-دختر است و سنگ­های اصلی تشکیل دهنده آن گرانیت و تونالیت با سن میوسن میانی هستند. فعالیت­های گرمابی در پی نفوذ این توده آذرین، به ویژه در بخش جنوبی بسیار فعال بوده است. این امر موجب تشکیل کوارتزهای درشت خود شکل شده است. دگرسانی سنگ دیواره گرانیتوئیدی با تخریب فلدسپار پتاسیم، پلاژیوکلاز و بیوتیت همراه بوده و عناصر Sr, Rb, K و به مقدار کمتر Al را از داخل شبکه بلوری شسته و وارد سیال گرمابی کرده است. تجزیه نمونه­های کوارتز با روش ذوب قلیایی و ICP-MS نشان دهنده افزایش مقادیر برخی از عناصر از جملهLi  (۳۳/۱۰ ppm)،Al  (۶۹۰۰ (ppm،K  (۶۰۰ (ppm، و به ویژه دو عنصر Rb (۲۵/۱ppm)،Sr  (۳۵/۳  (ppmو بیهنجاری مثبت HREEها نسبت به LREEها بیانگر گرمابی بودن کوارتزهای منطقه مورد نظر هستند. بکارگیری دماسنجی مقدار تیتانیوم در کوارتز یا TitaniQ دمای ۳۰۷ تا ۵۴۷ درجه سانتیگراد با مقدار متوسط ۳۷۱ درجه سانتیگراد (با توجه به تعداد داده­ها) را برای تشکیل این کوارتزها نشان می­دهد. این دما در همخوانی بسیار خوبی با دمای محاسبه شده با استفاده از سیالات درگیر (۳۰۶ تا ۵۵۰ درجه سانتیگراد) است. دماهای محاسبه شده خاستگاه گرمابی این کوارتزهای خود شکل را نشان می­دهد.

کلیدواژه ها:

Hydrothermal quartz ، Ti in quartz thermometry ، Qohrud ، Kashan ، کوارتز گرمابی ، دماسنجی تیتانیم در کوارتز ، قهرود ، کاشان.

نویسندگان

محمدرضا رضاپور

University of Tabriz

محسن موذن

University of Tabriz

وارطان سیمونز

University of Tabriz

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :