عوامل مرتبط با قطع استفاده از آی یو دی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی – درمانی سنندج
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 26، شماره: 82
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 243
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-26-82_004
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه وهدف: وسایل داخل رحمی (آی، یو،دی) یکی از روشهای پیشگیری از بارداری سالم، موثر، طولانی مدت و قابل برگشت است که به طور وسیعی در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این پژوهش به منظور شناسایی علل قطع استفاده از آی، یو، دی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی – درمانی شهر سنندج انجام گرفت
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی از بین مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج ۵ مرکز از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب و اطلاعات زنان استفاده کننده از آی، یو، دی که در مدت یکسال اقدام به قطع استفاده نموده بودند از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶و تست آماری کای دو اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد ۱۶۶ نفر در مدت زمان بررسی اقدام به خروج آی، یو، دی نموده بودند. شایعترین علت ناشی از عوارض جانبی استفاده از روش بود (۰۴/۵۹%)؛ سایر علل خروج آی، یو، دی تمایل به بارداری، نگرانی از آثار جانبی، خروج خودبخودی، نامشخص بودن نخ آی، یو، دی، انقضای مدت زمان استفاده، حاملگی توام با وسیله و قطع استفاده بدلیل یائسگی و یا فوت همسر، طلاق، و وازکتومی بوده است. شایعترین عوارض جانبی گزارش شده: افزایش میزان خونریزی (۷۷/۳۸%)، عفونت(۵۷/۲۸%)، قاعدگی دردناک(۳۹/۱۹%)، لکه بینی (۲۷/۱۷%)
بوده است.
نتیجه گیری کلی: داشتن حداقل سه فرزند در کشور توصیه میشود اما با توجه به نتایج حاصل از پژوهش در مواردی که بارداری مجدد مجاز نمیباشد لازم است انواع دیگر آی،یو،دی که عارضه افزایش میزان خونریزی با آنها کمتر می باشد مانند نوع Progestasert در اختیار مراکز بهداشتی قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه رضایی
Assistant professor, Faculty of Medicine, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
رسول کرمی
Family physician, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
روناک شاهوی
Assistant professor, School of Nursing and Midwifery, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran ( Corresponding author). Tel: +۹۸(۰) ۹۱۸۳۷۱۲۷۵۹ Email: rshaho@yahoo.com
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :