نوع و علل وقوع اشتباهات دارویی از دیدگاه پرستاران
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 28، شماره: 93
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 138
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-28-93_001
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: دارو دادن به بیمار، از مهمترین جنبه های حرفه پرستاری است. این مطالعه با هدف تعیین نوع و علل وقوع اشتباهات دارویی از دیدگاه پرستاران بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال۱۳۹۲ انجام شد. جامعه پژوهش شامل ۱۲۷ پرستار شاغل در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سه قسمتی بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس در نرم افزار spss نسخه ۱۶ صورت گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی اشتباهات دارویی پرستاران به ترتیب بر اساس میانگین و انحراف معیار، مربوط به تزریق سریع داروهایی که باید به آرامی تزریق شوند (۹۲/۰ ± ۴۷/۰)، عدم انجام اقدامات ضروری در مورد داروهایی که مستلزم توجهات ویژه هستند (۸۲/۰ ± ۴۶/۰) و رقیق نکردن داروهایی که باید رقیق گردند (۷۵/۰ ± ۳۷/۰)، بود. همچنین در مورد علل بروز اشتباهات دارویی، شایع ترین علل بر اساس درصد، خستگی ناشی از بار کاری زیاد (۲/۹۹%)، وجود تعداد زیاد بیماران بد حال (۳/۸۰%) و دستورات مخدوش و ناخوانای پزشک (۵/۷۹%) گزارش شدند. بین اشتباهات دارویی و شیف کاری و نوع استخدامی رابطه معنی داری مشاهده شد (۰۵/۰> p ).
نتیجه گیری کلی: با توجه به نوع و علل اشتباهات دارویی از دیدگاه پرستاران، اقداماتی در جهت افزایش نیروی پرستاری متناسب با تعداد بیمار، الکترونیکی نمودن کاردکس های دارویی و کلاس های بازآموزی در ارتباط با اطلاعات داروشناسی می تواند سودمند باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم یعقوبی
Instructor, Pregnancy Health Research Center, Zahedan University of Medical sciences, Zahedan, Iran.
علی نویدیان
Associate professor, Pregnancy Health Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
انعام الحق چرخت گرگیچ
Member of Student Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
حمید صالحی نیا
Researcher, Minimally Invasive Surgery Research Center, Iran University of Medical Sciences, and PhD student of epidemiology, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran (٭Corresponding author). Tel: ۰۹۳۵۷۷۵۰۴۲۸ Email: alesaleh۷۰@yahoo.com
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :