بررسی حذف کاتکول از محلول های آبی به وسیله فرآیند اکسیداسیون با ازن و شناسایی محصولات میانی آن
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 133
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-16-10_005
تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1402
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی منابع آب و فاضلاب در اثر تخلیه فاضلاب های خروجی از صنایع، یک تهدید بزرگ برای سلامت انسان و محیط زیست محسوب می شود. کاتکول یکی از ترکیبات معمول فنلی در فاضلاب صنایع مختلف همچون نفت و پتروشیمی، پلاستیک سازی، رزین و غیره است که بسیار سمی و مقاوم در برابر تجزیه می باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی حذف کاتکول از محلول های آبی بهوسیله فرآیند اکسیداسیون با ازن و شناسایی محصولات میانی آن بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع آزمایشگاهی می باشد که طی آن میزان تاثیر متغیر های pH محلول (۱۰-۲)، زمان واکنش (۶۰-۰ دقیقه)، غلظت اولیه کاتکول (۱۰۰۰-۵۰ میلی گرم در لیتر) و تاثیر به دام انداز رادیکال بر کارایی فرآیند ازن زنی مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقی مانده کاتکول با استفاده از دستگاه HPLC در طول موج ۲۷۵ نانومتر اندازه گیری شد. هم چنین میزان معدنی سازی و تجزیه پذیری کاتکول با انجام آزمایشات TOC (Total Organic Carbon) و COD (Chemical Oxygen Demand) تعیین گردید. ترکیبات واسطه حاصل از فرآیند ازن زنی نیز با GC/MS اندازه گیری و به صورت جدول و نمودار ارائه شد.
یافته ها: pH بهینه برای فرآیند ازن زنی برابر با ۱۰ بود. حداکثر کارایی فرآیند معادل ۲۰/۹۶%، در pH برابر با ۱۰، و زمان تماس ۶۰ دقیقه حاصل شد. سینتیک تجزیه کاتکول از مدل درجه یک پیروی می کند. میزان حذف TOC و COD پس از زمان تماس ۶۰ دقیقه به ترتیب در حدود ۷۸ درصد و ۴/۸۴ درصد تعیین شد. به دام انداز رادیکال ترت بوتانول (۱ گرم) و سولفات (۱ گرم) به ترتیب ۶۱/۱۲ درصد و ۱۳/۰ درصد راندمان حذف کاتکول را کاهش می دهند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که حذف کاتکول در شرایط بهینه مانند pH قلیایی به علت تولید رادیکال های هیدروکسیل راندمان بهتری دارد. در نتیجه به نظر می رسد که فرآیند ازن زنی یک روش موثر برای تجزیه و معدنی سازی کاتکول از فاضلاب صنایع می باشد.
واژه های کلیدی: اکسیداسیون پیشرفته، ازن زنی، محصولات میانی، کاتکول
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مجید کرمانی
دانشگاه علوم پزشکی ایران
مهدی فرزادکیا
دانشگاه علوم پزشکی ایران
علی اسرافیلی
دانشگاه علوم پزشکی ایران
یوسف دادبان شهامت
دانشگاه علوم پزشکی گلستان
سودا فلاح
دانشگاه علوم پزشکی ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :