پست های توزیع روشنایی و نیرو (LPS ) و کاربرد آن در ایستگاه های مترو

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 312

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE07_162

تاریخ نمایه سازی: 26 تیر 1402

چکیده مقاله:

مقاله حاضر به منظور بررسی پست های توزیع روشنایی و نیرو (LPS) و کاربرد آن در ایستگاه های مترو می باشد که از روش توصیفی– تحلیلی در انجام پژوهش بهره گرفته است. همان گونه که مشخص می باشد پست های مورد استفاده برای تامین توان شبکه برق مترو شامل پست های سوئیچینگ، پست های کشش و پست های تغذیه روشنایی LPS و تهویه ایستگاه ها و تونل ها به واسطه عملکرد دینامیک قطارها و ماهیت متغیر بار در ساعات مختلف، با دامنه وسیعی از تغییرات توان و ولتاژ مواجه می باشند، استفاده از تابلو فشار پایین (LPS) در سیستم های الکتریکی مدرن محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این ابزار قدرتمندی است که به حل بسیاری از مشکلات الکتریکی در تنظیمات صنعتی و تجاری کمک می کند، به ویژه هنگامی که صحبت از بهبود قابلیت اطمینان و عملکرد تابلو برق می شود. نتایج نشان داد که وظیفه اصلی پست های روشنایی LPS در مترو فراهم آوری انرژی الکتریکی برای کلیه تجهیزات سه فاز و یا تک فاز استفاده شده در ایستگاه ها مانند روشنایی، هواساز، آسانسور، پله برقی و ... می باشد پست های محلی ولتاژ KV۲۰ سه فاز را از طریق ترانسفورماتور خشک به ولتاژ V۴۰۰ سه فاز تبدیل کرده انرژی الکتریکی را و توسط کلیدهای توزیع خروجی به مصرف کنندگان مختلف انتقال می دهد و در ضمن با استفاده از LPS در مترو، اپراتور می تواند پارامترهای مختلفی مانند ولتاژ، جریان، دما و سایر جنبه های حیاتی را که برای عملکرد صحیح کل سیستم ضروری هستند، کنترل کند. سپس به آن ها اجازه می دهد تا در صورت نیاز تنظیمات لازم را انجام دهند.

کلیدواژه ها:

پست ، پست های تغذیه روشنایی ، LPS ، مترو ، ایستگاه ها .

نویسندگان

اسماعیل خلیل وند

کارشناسی مهندسی فناوری کنترل– ابزار دقیق مرکز آموزش علمی- کاربردی کارخانجات مخابرات ایران– شیراز ، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدارهای مجتمع الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرقان، کنترل مانیتورینگ قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.

وحید ریحانی

کارشناسی رشته کامپیوتر دانشگاه جامع علمی و کاربردی واحد جهاد دانشگاهی شیراز، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر– نرم افزار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیضاء، کنترل مانیتورینگ قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.

میلاد نصیرایی

کارشناسی رشته مهندسی فناوری مکانیک- ماشین افزار، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مکانیک- ساخت تولید موسسه آموزش عالی غیردولتی – غیرانتفاعی زند شیراز، کارشناس نت مکانیک قطار و درزین قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.