بررسی نقش فعالیت های انسانی بر تغییرات مورفولوژی رودخانه کرج از بیلقان تا پل راه آهن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی
  • کد COI اختصاصی: GEOO09_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو غفورپورعنبران

دانش آموخته دکتری، رشته ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

علی احمدآبادی

استادیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

عزت اله قنواتی

دانشیار گروه گروه ژئومورفولوژی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهدی یاسی

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

مطالعه تغییرات مورفولوژی رودخانه ها و شناسایی علل این تغییرات، به طور گسترده ای در تعیین روند تکاملی رودخانه ها و برنامه ریزی در حفظسیستم رودخانه ای، مفید و کاربردی است. با توجه به تغییرات مورفولوژیکی رودخانه کرج که منجر به اختلال در روند عملکرد طبیعی وهیدرولوژیکی رودخانه شده است، نیازمند به بررسی تغییرات مورفولوژی و یافتن علل آن است . بنابراین در این تحقیق با استفاده از تصاویر عکسهوایی و گوگل ارث، اقدام به بررسی تغییرات الگو و مورفولوژی رودخانه در اثر دخالت های انسانی شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که بهدلیل دستکاری های متعدد در حاشیه و بستر رودخانه از جمله، گسترش ساخت و سازها بدون توجه به حریم رودخانه، احداث دیوارهای صلب ونفوذناپذیر سیمانی و بتنی در امتداد آبراهه، برداشت بی رویه شن و ماسه و احداث تجهیزات و تاسیسات جهت استخراج شن و ماسه از بستررودخانه کرج، بیشترین نقش را در تغییرات مورفولوژی رودخانه داشته است. بررسی نتایج نشان میدهد که بازه شهری از پارک چمران تا پل متروکرج، دستخوش تغییرات زیادی شده است.

کلیدواژه ها

رودخانه کرج، مورفولوژی رودخانه، فعالیت های انسانی، شهرنشینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.