اثر سویه های Bacillus pumilus و halotolerans Zhihengliuella بر صفات مورفو-فیزیولوژیک گیاه قره داغ (Nitraria schoberi) تحت تنش گرد و غبار
محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 14، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 172
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_STGC-14-1_006
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402
چکیده مقاله:
در این پژوهش تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه Bacillus pumilus و Zhihengliuella halotolerans بر صفات مورفو-فیزیولوژیک گیاه قره داغ تحت تاثیر گرد و غبار (شاهد و ۱/۵ میلی گرم بر متر مربع در ماه) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گرد و غبار بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه تاثیر منفی دارد. گرد و غبار باعث کاهش ۲۰، ۱۵، ۱۷ و ۲۰ درصدی در به ترتیب کلروفیل a، کاروتنوئید، پروتئین محلول کل و زیست توده خشک و افزایش فلاونوئید کل، محتوای فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و گلایسین بتائین به ترتیب به مقدار ۱۰۷، ۳۲، ۱۵ و ۱۰ درصدی در مقایسه با نمونه شاهد شد. هر دو باکتری شرایط گیاه را در برابر تنش بهبود بخشیدند؛ به طوری که
B. pumilus و Z. halotolerans به ترتیب باعث افزایش مقدار ۱۳ و ۲۱ درصدی کلروفیل b،و۲۷ و ۴۳ درصدی پروتئین، ۶۰ و ۲۷ درصدی زیست توده خشک در شرایط شاهد گرد و غبار شد. در این میان نقش سویه B. pumilus بیش تر از سویه Z. halotolerans بود؛ به طوری که سویه B. pumilus به تنهایی بیش ترین تاثیر را در افزایش معنی دار کلروفیل a و شاخص کیفیت نهال به ترتیب به مقدار ۵۲ و ۱۰۸ درصد در تیمار گرد و غبار داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که باکتری های محرک رشد گیاه جداسازی شده از گیاهان مرتعی شور پسند می توانند باعث افزایش مقاومت گیاه قره داغ در شرایط تنش گرد و غبار شوند. این موضوع در جنگل کاری بهینه این گونه و تثبیت ریزگرد های نمکی در پلایاها (دریاچه های خشک) در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک دارای اهمیت است.
کلیدواژه ها:
Biological restoration ، Plant growth-promoting rhizobacteria ، Playa ، Physiological traits ، Halophytic species. ، احیای بیولوژیک ، باکتری محرک رشد گیاه ، دریاچه خشک ، صفات فیزیولوژیک ، گیاهان شورپسند.
نویسندگان
محمود نجفی زیلایی
Desert Management and Control, Faculty of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran.
اصغر مصلح آرانی
Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran.
حسن اعتصامی
Department of Soil Sciences, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, University of Tehran, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :