اثربخشی آموزش سبک های ارتقادهنده سلامت بر علائم جسمانی و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به آسم

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 83

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-9-4_009

تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402

چکیده مقاله:

هدف: سبک زندگی ارتقادهنده سلامت موجب بهبود روند بیماری آسم می شود. این تحقیق با هدف تعیین اثربخشی آموزش سبک های ارتقادهنده سلامت بر علائم جسمانی و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به آسم انجام شد. روش ها: آزمایش آموزشی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در سال ۱۳۹۹ در میان ۳۰ نفر از بیماران مبتلا به آسم (۱۵ نفر گروه آزمایش، ۱۵ نفر گروه کنترل) مراجعه کننده به بیمارستان شهید فیاض بخش تهران به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه استاندارد ادراک بیماری و پرسش نامه تنفسی سنت جورج جمع آوری و ۶ جلسه آموزشی ۹۰ دقیقه ای برگزار شد. در گروه کنترل، آزمایش آموزشی انجام نشد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ و با استفاده از آزمون کای اسکوئر، آزمون تحلیل واریانس مختلط بین درون آزمودنی ها (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: در پژوهش حاضر، اثر گروه (P=۰/۰۰۲  ,۰/۱۶۱=n۲)، زمان (۰/۷۲۰=P=۰/۰۰۱, n۲) و اثر تعاملی زمان*گروه (n۲=۰/۶۹۵,P=۰/۰۰۱) برای متغیر علائم بیماری و اثر گروه (۰/۱۳۲=P=۰/۰۰۶, n۲)، زمان (۰/۷۶۰=P=۰/۰۰۱, n۲) و اثر تعاملی زمان*گروه (۰/۶۹۵=P=۰/۰۰۱, n۲) برای متغیر ادراک بیماری معنادار بود. نتیجه گیری: در این پژوهش آموزش سبک ارتقادهنده سلامت بر بهبود علائم بیماری و ادراک بیماری، بیماران مبتلا به آسم موثر بود. به مسئولین و متخصصان سلامت پیشنهاد می شود در کنار درمان های پزشکی، زمینه آموزش آزمایشات رفتاری نظیر آموزش سبک ارتقادهنده سلامت را برای بیماران مبتلا به آسم فراهم کنند.

نویسندگان

لیلا آسانی

Department of Psychology, Kish International Branch, Islamic Azad University, Kish Island, Iran.

مهرداد ثابت

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Social Sciences, Roudhen Branch, Islamic Azad University, Roudhen, Iran.

امین رفیعی پور

Department of Psychology, Faculty of Psychology, Payam Noor University, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :