روشی ترکیبی برای تحلیل عوامل کلیدی عملکرد بر مبنای علل ایجاد دعاوی در پروژه های صنعت ساخت با رویکرد نظریه مجموعه های فازی
محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 202
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSEC-10-2_006
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402
چکیده مقاله:
در چرخه حیات پروژه های صنعت ساخت وساز، عوامل بسیاری نقش دارند که منابع و به تبع آن روابط انسانی محور اصلی پیشرفت فعالیت هاست بنابراین تضاد منافع بین ذینفعان در پروژه های این صنعت مساله ای بدیهی و چالش برانگیز است. دعاوی از مهم ترین عوامل موثر بر عدم تامین اهداف پروژه هستند. مهم ترین نتیجه ادعاها، تاخیر و سرریز هزینه ها در پروژه های صنعت ساخت است. از این رو در این تحقیق سعی شده است تا با رتبه بندی علل ایجاد دعاوی و تحلیل اثرات آنها بر شاخص های کلیدی عملکرد، گامی جهت بهبود عملکرد پروژه ها برداشته شود. در این پژوهش، نخست به شناسایی عوامل ایجاد ادعا در پروژه های آبفا و عوامل کلیدی موفقیت در پروژه ها پرداخته شده است. سپس با توزیع پرسشنامه بین خبرگان، ضریب اهمیت عوامل کلیدی موفقیت با روش SWARA فازی محاسبه گردید. نتایج وزن دهی نشان داد که از بین ۱۰ عامل کلیدی موفقیت، عوامل زمانبندی، ایمنی و سلامت، و هزینه دارای ضریب اهمیت اول تا سوم هستند. در ادامه رتبه بندی علل ایجاد ادعا براساس عوامل کلیدی موفقیت و روش TOPSIS فازی انجام گرفت. نتایج نشان داد که عوامل تاخیرات، تغییرات، دستور تسریع، کار اضافی، تغییر شرایط کارگاهی و در نهایت، ابهام در شرایط قراردادی دارای رتبه های اهمیت اول تا ششم هستند. نتایج این پژوهش می تواند با درنظرگرفتن کلیه عوامل موثر در بروز ادعا،زمینه های جلوگیری از هدررفت سرمایه های انسانی و فیزیکی و همچنین اتمام به موقع و با کیفیت پروژه ها را تضمین نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رامین انصاری
گروه مهندسی عمران، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
سید علی بنی هاشمی
گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :