ارزیابی ویژگی های فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عملکرد دانه پنج توده بالنگوی شهری (Lallemantia iberica) در شرایط دیم منطقه خرم آباد
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 191
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-15-1_002
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402
چکیده مقاله:
رشد روز افزون مصرف و ارزش بالای اقتصادی گیاه دارویی بالنگوی شهری (Lallemantia iberica) تحقیقات پیرامون عوامل کاشت این گیاه را ضروری جلوه میدهد. بالنگوی شهری به دلیل برخی خصوصیات منحصربفرد میتواند به عنوان یک گونه جدید از گیاهان دارویی در شرایط دیم باشد. بهمنظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی پنج توده بالنگوی شهری در شرایط دیم واقع در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان (خرم آباد) در سال زراعی ۹۷- ۱۳۹۶ مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار آزمایش شامل پنج توده بالنگوی شهری (تکاب، کلیبر، کردستان، نظرکهریزی و جلفا) بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، صفات بیوشیمیایی و رنگیزههای فتوسنتزی بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که صفات عملکرد دانه، عملکرد روغن، عملکرد موسیلاژ، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت اثر توده قرار گرفتند. طبق نتایج مقایسه میانگین بیشترین عملکرد دانه، عملکرد روغن، عملکرد زیستی و عملکرد موسیلاژ در توده کلیبر به دست آمد و در رتبه بعدی توده تکاب قرار گرفت. کمترین عملکرد دانه و روغن نیز در توده جلفا به دست آمد. براساس نتایج به دست آمده در این آزمایش در شرایط دیم منطقه خرم آباد، توده کلیبر از لحاظ صفات مورد مطالعه نسبت به دیگر تودهها برتر بود. بر اساس تجزیه همبستگی در شرایط دیم صفت عملکرد دانه بیشترین ضریب همبستگی را عملکرد روغن، عملکرد موسیلاژ، عملکرد بیولوژیک داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زینب سرافراز
دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
مجید امینی دهقی
دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
مسعود رفیعی
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :