تاثیر باکتری های محرک رشد بر صفات زراعی و کیفی ارقام مختلف سیب زمینی تحت تنش کم آبی در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 54، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 172
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-54-1_014
تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1402
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تاثیر باکتریهای محرک رشد بر روی صفات زراعی و کیفی ارقام مختلف سیبزمینی تحت تنش کم آبی و بررسی تاثیرشان بر شاخصهای تحمل در شرایط گلخانهای و مزرعه ای آزمایشی در سال ۱۳۹۷ به اجرا درآمد. در بخش مزرعهای ترکیب اینتروباکترکولاسه در ۱۰۰ درصد نیاز آبی در رقم جلی با میانگینهای ۵۳/۴۸ تن در هکتار و ۸۷/۷ کیلوگرم در مترمکعب بیشترین و ترکیب بدون باکتری در۶۰ درصد نیاز آبی در رقم میلوا با میانگینهای ۴۰/۲۳ تن در هکتار و ۸/۳ کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد غده و کارایی مصرف آب را در بین تیمارهای مورد ارزیابی به خود اختصاص دادند در واقع کاربرد باکتری از نوع اینتروباکترکولاسه در کنار استفاده از نیاز آبی به میزان ۱۰۰ درصد نسبت به عدم استفاده از باکتری محرک رشد در شرایط ۶۰ درصد نیاز آبی باعث افزایش ۷۸/۵۱ و ۷۲/۵۱ درصدی عملکرد غده و کارایی مصرف آب گردید. شاخصهای تحمل و حساسیت به تنش محدودیت آبی در مزرعه نشان داد که از نظر شاخص TOL در شرایط تنش ملایم رقم جلی و در شرایط تنش شدید رقم آگریا در شرایط شاهد نسبت به سایر شرایط دارای مقدار TOL کمتری بود، همچنین در شرایط تنش ملایم از نظر شاخص هایYP, MP و GMP رقم جلی در شرایطی که از باکتری محرک رشد اینتروباکترکولاسه استفاده گردید دارای برتری نسبت به شاهد و باکتری آزوسپیریلوم بوده و نسبت به تنش ایجاد شده تحمل نشان داد و نسبت به دو تیمار دیگر در شرایط تنش ملایم تحمل بیشتری را داشته است. در کل در شرایط آزمایشگاهی، گلخانه ای و مزرعه ای، تنش کمآبی باعث کاهش صفات مورد ارزیابی گردید. کاربرد باکتری اینترباکترکولاسه نسبت به عدم کاربرد آن در بهبود صفات مورد ارزیابی موثر بوده و باعث افزایش اکثر صفات مورد ارزیابی در این پژوهش شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رحمت نوری شاهعلی بیگلو
دانشجوی دکتری زراعت و اصلاح نباتات، واحد میانه ، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه ، ایران
جلیل اجلی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران
داوود حسن پناه
بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
علی فرامرزی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه
ناصر محبعلی پور
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :