ارزیابی روند تغییرات کاربری اراضی با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین(نمونه موردی: شهر پاکدشت)
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 132
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JGSKH-23-71_008
تاریخ نمایه سازی: 10 خرداد 1402
چکیده مقاله:
امروزه برنامه ریزی و مدیریت فضاهای شهری و روستایی نیازمند دست یابی به اطلاعات دقیق فضایی در زمان های متوالی در خصوص تغییرات کاربری های اراضی می باشد. هدف اصلی این پژوهش ،مطالعه وبررسی تغییرات کاربری اراضی در اثر توسعه فیزیکی با توجه به ۴ کاربری اراضی بایر، اراضی کشاورزی ، پهنه آبی و اراضی ساخته شده دست انسان در شهر پاکدشت اجرا می شود. داده ها از طریق تصاویر ماهواره ای حاصل از ماهواره لندست متعلق به سال های ۲۰۱۹و ۱۹۸۹ میلادی که توسط سنجنده های OLIو MSS۵ برداشت شده است، با توان تفکیک۳۰ متر جمع آوری شد که تصویر ماهواره ای لندست ۸ و ۷ به توان ۱۵ متر در نرم افزار ENVI ۵.۳ تبدیل شد. این تصاویر در نرم افزار ENVI ۵.۳ براساس الگوریتم حداکثر احتمال طبقه بندی شدند. سپس دقت نقشه های به دست آمده از الگوریتم حداکثر احتمال برآورد گردید. پس از تهیه نقشه های پوشش سرزمین از نرم افزار Fragstats جهت استخراج سنجه های سیمای سرزمین در دو سطح کلاس و سیما استفاده شد. در مجموع ۱۵ سنجه جهت کمی سازی سیمای سرزمین در سال های ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۹ م (۱۳۶۸-۱۳۹۸ ش) اندازه گیری شدند. با توجه به نتایج به دست آمده مساحت اراضی مسکونی در طی سال های مورد مطالعه در منطقه افزایش یافته است به طوری که سهم آن از ۱/۷ درصد در منطقه به ۵/۱۹ درصد رسیده است.
کلیدواژه ها:
Land use changes ، Landscape measures ، Residential land use ، Agricultural land use ، Pakdasht. ، تغییرات کاربری زمین ، سنجه های سیمای سرزمین ، کاربری مسکونی ، کاربری کشاورزی ، پاکدشت
نویسندگان
علی رضا طاهرنسب
Islamic Azad University, Chalous
لیلا ابراهیمی
Islamic Azad University, Chalous
آمنه حقزاد
Islamic Azad University, Chalous
مهرداد رمضان پور
Islamic Azad University, Chalous
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :