شناسایی و آماده سازی منابع مناسب داده های هواشناسی مبتنی بر GIS برای شبیه سازی با استفاده از مدل های هیدرولوژیکی نیمه توزیعی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 136

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJSWR-50-7_016

تاریخ نمایه سازی: 3 خرداد 1402

چکیده مقاله:

با توجه به تنوع منابع داده های هواشناسی، موضوع شناسایی منابع مناسب و بررسی تاثیر به کارگیری آن ها بر شبیه سازی هیدرولوژیکی، اهمیت دارد. همچنین از آنجا که مدل های نیمه توزیعی هیدرولوژیکی از روش های مختلف بعضا مبتنی بر فرضیات ساده­کننده برای آماده سازی داده های هواشناسی، برای نمونه پهنه ای نمودن داده های نقطه ای، استفاده می نمایند، بررسی اثر روش های مختلف موضوع مهمی است. با این توجه، در این پژوهش منابع مختلف داده­ای و روش های مختلف درون­یابی مکانی بارش با استفاده از مدل SWAT در حوضه رودخانه مهاباد چای مورد ارزیابی قرار گرفت. منابع مختلف داده­های هواشناسی شامل اندازه­گیری­های زمینی بارش در ایستگاه­های هواشناسی وزارت نیرو و سازمان هواشناسی و همچنین داده­های باز تحلیل شده CFSR در کنار روش های مختلف درون­یابی­­ مکانی، شامل نزدیک ترین همسایگی (NN) و وزن دهی معکوس فاصله (IDW)، جهت فراهم­سازی داده ورودی مدل SWAT در چارچوب یک ماژول محاسباتی توسعه­یافته در محیط ArcMap بکار گرفته ­شد و نتایج پس از واسنجی پارامترهای مدل SWAT مورد مقایسه قرار گرفت. شبیه­سازی رواناب روزانه برای یک دوره ۳۶ ساله با استفاده از داده­های بازتحلیل شده CFSR، بعد از واسنجی منجر به شاخص NS برابر با ۵۷/۰ گردید که در مقایسه با استفاده از داده­های بارش مربوط به ایستگاه­های زمینی که منجر به شاخص NS برابر با ۳۸/۰ شده، مطلوب­تر است. مقایسه دو روش درون­یابی مکانی برای پهنه ای نمودن داده های بارش نشان داد که روش­ IDW بر روش NN برتری قابل توجه دارد بطوریکه شاخص NS برای روش اول برابر ۷۹/۰ و برای روش دوم برابر ۵۶/۰ به دست آمد.

نویسندگان

احسان دستجردی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

برات مجردی

استاد یار گروه نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

حسین علیزاده

گروه آب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abbaspour, K. C., Yang, J., Maximov, I., Siber, R., Bogner, ...
  • Haberlandt, U., & Kite, G. W. (۱۹۹۸). Estimation of daily ...
  • Masih, I., Maskey, S., Uhlenbrook, S., & Smakhtin, V. (۲۰۱۱). ...
  • Neitsch, S. L., Arnold, J. G., Kiniry, J. R., Williams, ...
  • Starks, P. J., & Moriasi, D. N. (۲۰۰۹). Spatial resolution ...
  • Tobin, C., Nicotina, L., Parlange, M. B., Berne, A., & ...
  • Yang, Y., Wang, G., Wang, L., Yu, J., & Xu, ...
  • COMPARISON OF IDW AND PHYSICALLY BASED IDEW METHOD IN HYDROLOGICAL ...
  • نمایش کامل مراجع