اثر دمای فرآیند بر فراپالایش غشایی ترکیبات قلیایی هیومیکی استخراج شده از زغال سنگ های نارس، عملکرد جداسازی غشا و درصد خلوص محصول نهایی هیومیک اسید
محل انتشار: مجله مهندسی بیوسیستم ایران، دوره: 48، شماره: 4
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 201
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJBSE-48-4_010
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
جداسازی ترکیبات فولوات و ناخالصیهای غیرآلی از محلولهای قلیایی هیومیکی، بهدلیل تاثیر بر بهبود کیفیت و درصد خلوص محصول نهایی هیومیک اسید، از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظور، در این پژوهش، از یک سامانه غشایی برای جداسازی ترکیبات فولوات از محلولهای هیوماتی حاصلاز استخراج قلیایی زغالسنگهای نارس، استفاده شده است. در این سامانه، از یک غشای پلیمری فراپالایه از جنس پلیسولفون و با اندازه حفرات kDa ۵ در یک ماژول قاب و صفحهای بهره گرفته شد. اثر دمای فرآیند (۳۵، ۴۵ و °C۵۵) بر عملکرد غشا شامل شار تراوه فولوات، درصد گرفتگی و مقاومتهای غشا (RT و Rf)، مدلهای گرفتگی هرمیا، شاخص بلوکهشدن (i) و مورفولوژی لایههای گرفتگی ارزیابی گردید. نهایتا اثر دمای فرآیند بر درصد خلوص هیومیک اسیدهای فراپالایششده از ناتراوههای هیومات با آزمون گراویمتری تعیین گردید. یافتههای این پژوهش نشان داد که با افزایش دما از ۳۵ تا °C۵۵، میزان شار تراوه فولوات %۳۸ افزایش مییابد. در اثر افزایش دمای فرآیند، رفتار دوگانهای در گرفتگی و مقاومتهای غشا مشاهده شد. براساس نتایج تئوری مدلهای گرفتگی هرمیا، مکانیسم گرفتگی تشکیل کیک در دمای °C۳۵، غالب گرفتگی گزارش شد اما با افزایش دما به ۴۵ و سپس °C۵۵، مکانیسم گرفتگی میانی در فرآیند برقرار شد. نتایج شاخص بلوکهشدن (i)، نشان داد که گرفتگیهای استاندارد و کامل منافذ غشا، در دماهای بالاتر، زودتر رخ میدهند. همچنین، بررسی گرفتگی ریزساختارهای غشا توسط آنالیز SEM نشان داد که با افزایش دما، میزان کیک تشکیلشده بروی سطح غشا حدود %۶۱ کاهش مییابد اما منافذ غشا با افزایش دما بلوکه میشوند. نتایج آنالیز گراویمتری نیز نشان داد که بالاترین درصد خلوص هیومیک اسید (%۲۶/۹۲) از هیوماتهای ناتراوه در دمای °C۳۵ حاصل شد و با افزایش دما در سامانه غشایی، اثر معنیداری بر درصد خلوص هیومیک اسید مشاهده نمیشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احسان سرلکی
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
علی شریف پاقلعه
عضو هیئت علمی گروه گروه مهندسی فناوری صنایع غذایی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
محمدحسین کیانمهر
عضو هیئت علمی گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
حسین میر سعید قاضی
عضو هیئت علمی گروه مهندسی فناوری صنایع غذایی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :