بررسی اثر تغییرات کاربری اراضی بر فرسایش خاک و تولید رسوب در حوضه رامهرمز با استفاده از طبقه بندی شیءگرا و مدل RUSLE
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 137
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-52-3_004
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
فرسایش خاک یک مشکل جهانی است که منابع آب و خاک را تهدید میکند و تغییرات کاربری اراضی یکی از عوامل مهم در فرسایش خاک میباشد. هدف این پژوهش ارزیابی اثر تغییرات کاربری بر فرسایش خاک و تولید رسوب در حوضه رامهرمز در استان خوزستان میباشد. برای این کار از تصاویر ETM+ (۲۰۰۲) و OLI (۲۰۱۹) ماهواره لندست استفاده شد. ابتدا تصاویر ماهوارهای با الگوریتم ماشین بردار پشتیبان (SVM) روش شیءگرا طبقهبندی شده و تغییرات کاربری در سالهای ۲۰۱۹-۲۰۰۲ بررسی گردید. سپس فرسایش خاک با استفاده از مدل RUSLE محاسبه شده و میزان بار رسوب در منطقه برآورد گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مناطق مسکونی، اراضی بایر و زراعت دیم به ترتیب به میزان ۸۶/۳۵۲۰، ۷۲/۷۰۴۱ و ۲۹/۵۲۸۱ هکتار افزایش مساحت داشته و پهنههای آبی، مراتع و زراعت آبی به ترتیب ۴۳/۱۷۶۰، ۰۲/۱۲۳۲۳ و ۴۳/۱۷۶۰ هکتار از مساحت خود را از دست دادهاند. نتیجه تغییر این مساحتها کاهش پوشش طبیعی خاک و افزایش فرسایش در منطقه بوده است. با درنظرگرفتن حد خاکسازی حدود یک تن در هکتار در سال ملاحظه گردید که برای سال ۲۰۰۲ حدود ۲۴/۴۳ درصد و برای سال ۲۰۱۹ حدود ۹۹/۶۴ درصد از مساحت منطقه مقدار فرسایش از حد قابل قبول بیشتر بوده است. نتایج محاسبات روشهای نسبت تحویل رسوب نیز نشان داد میزان نسبت تحویل رسوب بین ۰۷/۰ تا ۲۸/۰ و حداکثر بار رسوب بین ۱۸/۰ تا ۶۳/۰ تن در هکتار در سال متغیر است. بنابراین نتایج این پژوهش، لزوم پرداختن به مساله فرسایش خاک در منطقه و ارائه راهکارهای مدیریتی را روشن میکند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعید امانپور
Department of Geography and Urban Planning, Faculty of Literature and Humanities, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
محمد عبیات
Department of Environmental Sciences, Islamic Azad University, Khuzestan Science and Research Branch (Tehran), Ahvaz, Iran.
محمود عبیات
Department of Geography and Rural Planning, Faculty of Literature and Humanities, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
ماجده عبیات
Department of Geography and Urban Planning, Faculty of Literature and Humanities, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :