بررسی و ردیابی پولوم آلودگی ناشی از حوضچه شیرابه در مدفن زباله همدان با استفاده از توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی و سونداژ الکتریکی قائم
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 9
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 157
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-52-9_013
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
محل دفن زباله اصطلاحا مدفن زباله یا پسماند نامیده میشود که یکی از روشهای دفع استاندارد زباله محسوب میگردد. تجمع شیرابه در مدفن زباله میتواند از طریق نفوذ در آبخوان بر منابع آبهای زیرزمینی پاییندست تاثیرات منفی بگذارد. در این مطالعه سعی گردید با استفاده از فناوری مقاومت ویژه الکتریکی با دو روش سونداژ الکتریکی قائم و توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی به ترتیب پتانسیل نفوذ شیرابه و پولوم آلودگی ناشی از حوضچه شیرابه در داخل و بیرون مدفن زباله مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور، در فاصله ۶۰ و ۵۸۰ متری از حوضچه شیرابه اقدام به برداشت دادههای سونداژ الکتریکی قائم با طول فرستنده ۲۰۰ متر و توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی به طول ۱۲۰ متر و فواصل الکترودی ۲ متری گردید. بررسی دادههای ژئوتکنیکی و سونداژ الکتریکی قائم منطقه مورد مطالعه نشاندهنده وجود لایه نفوذناپذیر با تناوبی از لایههای رسی-مادستونی و آهکی-مارنی است که در اعماق حدود ۱۵-۱۰ متری درصد رس بیشتر میشود. بررسی دادههای توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی در پروفیل شماره ۱ نشان میدهد در فاصله ۳۲ تا ۷۶ متری از ابتدای پروفیل منطقهای با مقاومت الکتریکی پایین تا عمق حدود ۹ متری وجود دارد که نشاندهنده ناحیه نفوذ شیرابه است ولی در بخشهای دیگر پروفیل نفوذ عمقی شیرابه به دلیل لایه نفوذناپذیر مادستونی و سیلتاستونی دیده نمیشود. این در حالی است که در پروفیل شماره ۲ وجود لایه نفوذناپذیر مانع از انتقال شیرابه به پاییندست و اعماق پایینتر شده است که این امر نشاندهنده انتخاب مناسب محل دفن پسماند است. بنابراین برخلاف آنچه که در برداشتهای تکبعدی دیده میشود منطقه مورد مطالعه در حالت دوبعدی از نظر نفوذپذیری به شیرابه همگن نیست ولی وجود لایه نفوذناپذیر مانع از انتقال عمقی شیرابه به آبخوان شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
یاور کریمی
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
جلیل هلالی
گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
بابک مهدی آزاد
سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان، همدان، ایران
اقدس خداکرمی
سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان، همدان، ایران
مژگان میرزایی
مرکز تحقیقات زیست محیطی زنده رود، اصفهان، ایران
سیده مریم محمدی
گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :