مدل سازی هیدرولیکی منابع آب با استفاده از تکنیک های یادگیری
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 11
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 145
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-52-11_003
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
تحلیل کمی و کیفی منابع آب امروزه به یکی از موضوعات مهم در تحقیقات منابع آب تبدیل شده است. در این تحقیق از دادهکاوی، تکنیکهای هوش مصنوعی و ریاضی برای شبیهسازی رفتار آب و تخمین تغییرات پارامتریک آن استفاده شده است. نام مدلهای بکار گرفته شده عبارتند از: مدل ماشین یادگیری نیرومند خودتطبیق SAELM، حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان LSSVM، مدل شبکههای عصبی نروفازی ANFIS و مدل آماری رگرسیون خطی چندگانه MLR که برای تخمین پارامترهای هیدروژئولوژیکی استفاده شده است. همچنین برای ارزیابی عملکرد مدلها، در قالب ۵ رویکرد دقت مدلها بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که براساس نمودارهای شبیهسازی و همبستگی مدل SAELM برترین مدل بود. براساس شاخصهای ارزیابی دقت، مدل SAELM با شاخصهای RMSE و MAPE و R به ترتیب برابر با ۱۵۴۵/۰، ۰۰۷۰/۰ و ۹۹۷۹/۰ دارای بالاترین دقت در تخمین پارامترهای هیدروژئولوژیکی بود. بر اساس تحلیل عدم قطعیت ویلسون (Wilson Score method) عملکرد مدل برتر (SAELM) دست پایین (Underestimated) برآورد گردید. همچنین براساس نمودارهای نسبت اختلاف خطا، دقیقترین نتایج مربوط به مدل SAELM بود. در پایان با استفاده از نمودارهای توزیع خطا کمترین میزان خطا به مدل SAELM اختصاص یافت.
کلیدواژه ها:
ماشین یادگیری نیرومند خودتطبیق ، ماشین یادگیری حداقل مربعات بردار پشتیبان ، شبکه های عصبی نروفازی ، رگرسیون خطی چندگانه ، تحلیل عدم قطعیت
نویسندگان
مجتبی پورسعید
سازمان برنامه و بودجه، معاونت فنی
امیرحسین پورسعید
دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی برق قدرت، گروه مهندسی برق، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
سعید شعبانلو
دانشیار گروه مهندسی آب، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه،ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :