سال انتشار: 1391
محل انتشار: نهمین کنگره بین الملی مهندسی عمران
کد COI مقاله: ICCE09_796
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 521
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی اثردفلکتور برطول نقطه هوادهی درسرریز پلکانی با استفاده از Flow 3D
چکیده مقاله:
شوتهای پلکانی نقش مهمی درافزایش ورود هوا و شدت استهلاک انرژی و درنتیجه کاهش اثرکاویتاسیون دارند جریان بالادست سرریزپلکانی تانقطه شروع هواگیری به دلیل عدم هواگیری مستعد خطر کاویتاسیون دردبی های بالا می باشد بنابراین تعیین محل شروع نقطه هواگیری برای ناحیه هواگیری نشده سرریز که درمعرض خطر خوردگی قرار دارد حائز اهمیت است درمطالعه حاضر شبیه سازی جریان توسط مدل Flow 3D انجام گرفت و قابلیت این نرم افزار درشبیه سازی جریان برروی سررریز پلکانی و تاثیر هندسه سرریز و نصب دفلکتور برمحدوده هواگیری جریان و احتمال کاویتاسیون مورد بررسی قرارگرفت . نتایج نشان دادند نرم افزار Flow 3D قابلتی مدل نمودن جریان غیرریزشی برروی سرریز پلکانی را دارا می باشد و وجود دفلکتور باعث افزایش ورود هوا و کاهش اثرکاویتاسیون شده است.
کلیدواژه ها:
سرريزپلكاني، دفلكتور، هوادهي، كاويتاسيون ، Flow 3D
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/165864/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اطمینان، حامد و موسوی جهرمی، حبیب،1391،بررسی اثردفلکتور برطول نقطه هوادهی درسرریز پلکانی با استفاده از Flow 3D،نهمین کنگره بین الملی مهندسی عمران،اصفهان،،،https://civilica.com/doc/165864
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1391، اطمینان، حامد؛ حبیب موسوی جهرمی)
برای بار دوم به بعد: (1391، اطمینان؛ موسوی جهرمی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی تجربی فرآیند قطع در یک مسیر هیدرولیکی
- مدلسازی عددی ضربه قوچ در خطوط لوله پلی اتیلن
- شبیه سازی سرریز اوجی توسط مدل عددی FLOW3D
- بررسی جریان تراوش از بدنه سد خاکی شمیل در دوران بهره برداری با استفاده ازنتایج تحلیل عددی نرم افزار PLAXIS و ابزار دقیق
- ارائه رابطه ای نوین برای محاسبه ضربه قوچ در خط لوله ای با شیر قطع کن در پایین دست
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- نقش مهندسی ارزش در پروژه های زیربنایی به روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: پروژه های راه آهن تهران - شمال)
- نشانگرهای زیستی و کاربردهای آنها
- مقاوم سازی تیر های بتنی با استفاده از الیاف کامپوزیتی FRP
- معرفی روش های محاسبات Carbon Capture در اکوسیستم های آب های شور
- مروری بر روش های اندازه گیری ترسیب کربن: اکوسیستم های آب های شور
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.