برآورد ارزش اصلاحی صفات مورفوفیزیولوژیک ژنوتیپ های ذرت (.Zea mays L) با استفاده از روش BLUP
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 24، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 335
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-24-4_004
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
اطلاع از نحوه عمل و میزان اثر ژنها، لازمه دستیابی به ارقام گیاهی با بازدهی بالا است. در این راستا فناوری نشانگرهای مولکولی نیاز به اطلاع از شجره ژنوتیپها جهت برآورد ماتریس خویشاوندی مورد نیاز برای برآورد ارزشهای اصلاحی ژنوتیپ ها را تامین می کند. در این تحقیق، ۹۷ ژنوتیپ ذرت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تکرار از نظر ۱۷ صفت زراعی در سال ۱۳۹۵ در دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پروفیل مولکولی ژنوتیپهای ذرت با استفاده از ۱۶ آغازگر ISSR ارزیابی شده و در مجموع ۷۸ مکان چندشکل تکثیر شدند. آغازگرهای UBC۸۲۵ و UBC۸۱۱ به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد مکان چندشکل را تکثیر کردند. ارزش اصلاحی ژنوتیپهای ذرت در ارتباط با هر یک از صفات مورد مطالعه به روش بهترین پیشبینی نااریب خطی (BLUP) در قالب مدل خطی مخلوط (MLM) با استفاده از ماتریس خویشاوندی (Kiniship) محاسبه شده بر اساس دادههای مولکولی، برآورد شد. با در نظرگرفتن ارزشهای اصلاحی برآورد شده برای صفات مورد مطالعه، ژنوتیپهای P۱۰L۵، P۱۶L۶ Kahia، ۱۴*۸۹، OH۴۳/۱-۴۲ و P۱۰L۷ دارای بالاترین رتبه بودند. ژنوتیپ ۱۶۳*/۶/۱۵ تنها ژنوتیپ گروه ششم، دارای ارزش اصلاحی مثبت و بالا برای نسبت سطح برگ و ارزش اصلاحی منفی و پایین برای عملکرد دانه در بوته بود. براساس مقادیر ارزش اصلاحی، وراثتپذیری خصوصی صفات محاسبه شد و بالاترین مقدار وراثتپذیری خصوصی برای زمان ظهور گل آذین نر بدست آمد. بالا بودن وراثتپذیری خصوصی گزینش بر پایه فنوتیپ برای اصلاح صفت موردنظر را امکان پذیر می کند. ارزش اصلاحی مثبت نشان دهنده بیشتر بودن توان ژنوتیپ در انتقال ارزش صفات به نسل بعد بوده و در نتیجه میتوان از آنها به عنوان والدین مطلوب در برنامههای به نژادی ذرت استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
Additive gene effect ، Heritability ، Maize ، Mixed linear model ، Molecular markers and Quantitative genetics ، اثر افزایشی ژن ، ذرت ، ژنتیک کمی ، مدل خطی مخلوط ، نشانگرهای مولکولی و وراثت پذیری
نویسندگان
حامد بروشان
Urmia University, Urmia, Iran
رضا درویش زاده
Urmia University, Urmia, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :