مقاله علمی – پژوهشی: ارزیابی پراکنش باکتری های شاخص در سرشاخه های رودخانه قشلاق و گاوه رود سد ژاوه استان کردستان
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 31، شماره: 5
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 213
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-31-5_003
تاریخ نمایه سازی: 17 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
ارزیابی شاخص های میکروبی منابع آبی نظیر رودخانه ها، دریاها و سدها از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا میکروارگانیسم های مذکور باعث تغییر آب از نظر کیفی و بهداشتی می شوند و از سویی، بر تغییرات کمی و کیفی سایر موجودات تاثیرگذارند. در این مطالعه، جمعیت باکتری های شاخص شامل باکتری های هتروتروف، کلی فرم ها و کلی فرم های مدفوعی در سرشاخه های قشلاق و گاوه رود سد ژاوه استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. ایستگاه های مورد بررسی شامل بالادست قشلاق، شاخه قشلاق رود ۱، شاخه قشلاق رود ۲، شاخه گاوه رود و شاخه سیروان بود. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار باکتری های هتروتروف یا شمارش کلی باکتری ها در فصول پاییز ۱۳۹۹، زمستان ۱۳۹۹، بهار ۱۴۰۰ و تابستان ۱۴۰۰ در ایستگاه های پنج گانه به ترتیب ۲۲/۰±۳۰/۷، ۶۳/۰±۵۴/۶، ۶۷/۰±۰۸/۷، ۳۲/۰±۵۸/۷ واحد تشکیل کلنی در ۱۰۰ میلی لیتر، شمارش کلی فرم ها به ترتیب ۰۷/۱±۱۱/۴، ۲۷/۱±۶۱/۳، ۵۵/۰±۴۸/۴ و ۲۲/۱±۲۳/۵ واحد تشکیل کلنی در ۱۰۰ میلی لیتر و شمارش کلی فرم های مدفوعی به ترتیب ۰۷/۱±۸۴/۲، ۷۹/۰±۰۴۲/۳، ۱۸/۱±۸۶/۲ و ۹۸/۱±۴۴/۳ واحد تشکیل کلنی در ۱۰۰ میلی لیتر بود. آلودگی رودخانه خارج از دامنه استاندارد بوده که علت آن نیز ورود فاضلاب های روستایی ناشی از مزارع کشاورزی و ورود پساب از مناطق کشاورزی است. در این تحقیق، بیشترین منبع آلوده کننده رودخانه قشلاق و گاوه رود، به دلیل بهینه نبودن سیستم تصفیه خانه شهرستان سنندج بوده است ولی نمی توان سایر منابع آلاینده نظیر فاضلاب ناشی از انواع دام ها، انواع سموم و کودهای حاصل از فعالیت های کشاورزی، شستشوی و فرسایش خاک و ... را نیز نادیده گرفت. یکی از روش های پیشنهادی جهت کاهش میزان باکتری های شاخص در رودخانه قشلاق، بهینه سازی فرآیند تصفیه خانه فاضلاب و تکمیل فرآیند ساخت و تجهیز آن است.
کلیدواژه ها:
Indicator bacteria ، Qeshlaq and Gaveh Roud rivers ، Javah dam ، Kurdistan Province ، باکتری های شاخص ، رودخانه های قشلاق و گاوه رود ، سد ژاوه ، استان کردستان
نویسندگان
رضا صفری
Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
زهرا یعقوب زاده
Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :