واکاوی دلایل توسعه نیافتگی اقتصادی و تاثیر آن بر امنیت جنوب شرق ایران (مطالعه موردی: استان سیستان و بلوچستان)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 200

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPG-7-1_002

تاریخ نمایه سازی: 28 فروردین 1402

چکیده مقاله:

امنیت پدیده ای پیچیده است که بر تمامی جوانب زندگی و کنش و واکنش های انسان تاثیرگذار است ، مطالعه رابطه امنیت و اقتصاد موضوع مهم و ضروری است. منطقه جنوب شرق ایران، با مشکلات امنیتی بسیاری روبرو است، که عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... در این زمینه تاثیرگذار هستند.در این مقاله به دنبال شناسایی عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر امنیت جنوب شرق ایران خصوصا استان سیستان و بلوچستان است. به نظر می رسد، با افزایش سطح توسعه اقتصادی و رفع مشکلات اقتصادی و عمران و آبادانی در این منطقه، می توان باعث افزایش سطح امنیت و جلوگیری از بروز بسیاری از ناامنی ها گردید.برای نشان دادن این موضوع با استفاده از روش کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی، داده های موردنیاز بر اساس مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و سایر منابع و تحقیقات مرتبط با آن، گردآوری و سپس ظرفیت و قابلیت­های توسعه و نیز موارد منجر به عدم توسعه اقتصادی و کاهش امنیت تحلیل شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که، دوری استان سیستان و بلوچستان از مراکز فعال اقتصادی کشور، کم رنگ بودن نقش استان در اقتصاد ملی و پایین بودن نرخ تولید خالص در استان، همسایگی با هلال طلایی مواد مخدر و ... فقر و بیکاری را در استان افزایش داده و سبب گرایش مردم و جوانان به سوی اقتصاد پنهان و زیرزمینی شده است، که فساد و درنتیجه کاهش سطح امنیت در آن به خوبی نمایان است. از سوی دیگر فعال شدن ظرفیت های تجاری در استان(بندر چابهار و راه های تجاری)، تنها محور اقتصادی بالقوه استان نیز شرایط بهره وری مطلوب ندارد. بنابراین با ضعف رونق تولید اقتصادی و فعالیت تجاری، فعالیت های قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق انرژی، قاچاق کالا، و غیره رشد قابل توجهی یافته و بخشی از مردم مسیرهای غیرقانونی و کوتاه کسب درآمد را به مسیرهای قانونی ولی طولانی کسب درآمد، ترجیح می دهند. موارد مذکور سبب سلب امنیت بخصوص در سطح اقتصادی و درنتیجه توسعه نیافتگی استان شده است.

نویسندگان

وحید کیانی

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

محسن طاهری

کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • A. (۲۰۱۲). The role of Makran beaches in regional security ...
  • D.Y.(۱۹۹۶). Applications of the Extent Analysis Method on Fuzzy AHP. ...
  • I. (۲۰۰۹). Geographical Foundations of Southeastern Iran. Tehran, Publications of ...
  • K.(۲۰۰۳). Economic Development Strategies.(H. Raghfar & M.H. Hashemi, Trans.). Ney ...
  • K.R.(۲۰۱۵). What is national security. heritage foundation. Https://www.heritage.org/sites/default/files/۲۰۱۹-۱۰/۲۰۱۵_indexofusmilitarystrength_What%۲۰Is%۲۰National%۲۰Security.pdfIsmail Nia, A., ...
  • B.(۲۰۱۸). The connection between security, development and globalization. International Politics ...
  • Kaviani Rad. M.(۲۰۱۰). New Horizons in Political Geography. Tehran: Samt ...
  • Portal of Sistan and Baluchistan Province(۲۰۱۶). Https://www.sbportal.ir/,[In Persian]Program and Budget ...
  • Shabani, N. (۲۰۱۳). Security Strategy of Sistan and Baluchistan Province, ...
  • نمایش کامل مراجع