پوشش ایمن سازی بیماری های قابل پیشگیری با واکسن در ایران از ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ در مقایسه با سطح توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 210

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-16-3_006

تاریخ نمایه سازی: 20 فروردین 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: واکسن یکی از موثرترین ابزارهای دردسترس برای پیشگیری از بیماری های عفونی و عوارض آن هاست. اطلاعات مربوط به پوشش واکسیناسیون، شواهدی درخصوص موفقیت برنامه و همچنین مناطقی که لازم است پوشش آن ها بهبود یابد را ارائه می دهد. این مطالعه با هدف مقایسه پوشش ایمن سازی در بیماری های قابل پیشگیری با واکسن در۱۰ سال اخیر در ایران و شاخص مورد انتظارسازمان بهداشت جهانی انجام شد. روش بررسی: این مطالعه به روش مرور سیستماتیک انجام شد. از راهکار جست وجوی ساختارمند با هدف یافتن مطالعه های مرتبط با موضوع پژوهش از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ در پایگاه های داده های الکترونیک، در ۲ پایگاه داده فارسی شامل ایران داک، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، ۴ پایگاه داده بین المللی از جمله اسکوپوس، پابمد، دبلیو او اس و گوگل اسکالر انجام شد. پوشش واکسن در ایران با اهداف برنامه ۲۰۳۰ مقایسه شد. یافته ها: با جست وجوی اولیه ۱۴۸ مقاله شناسایی شد. پس از حذف موارد تکراری، ۶۸ مقاله باقی ماند. پس از فرایند غربالگری براساس معیارهای ورود در نهایت ۷ مقاله وارد این مرور نظام مند شد. نتایج مطالعات نشان داد کمترین پوشش کلی واکسیناسیون ۸/۹۶ و بیشترین پوشش کلی واکسیناسیون ۶/۹۸ است. به جز واکسن سرخک، سرخجه و اوریون که پوشش آن ۷/۸۴ بود، پوشش تمام انواع واکسن بالای ۹۰ درصد بود. نتیجه گیری: پوشش واکسیناسیون مربوط به بیماری های قابل پیشگیری با واکسن در کشور ایران در حد مطلوب و حتی بالاتر از شاخص مورد انتظار سازمان بهداشت جهانی است. در حال حاضر، پوشش واکسیناسیون در ایران در محدوده اهداف تعیین شده در برنامه جهانی واکسن ۲۰۳۰ قرار دارد.

نویسندگان

مریم درخشانی

Department of Anesthesiology, Shahid Beheshti Hospital, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

ابوالفضل محمدبیگی

Department of Epidemiology and Biostatistics, Research center for Environmental pollutants, Faculty of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

نرگس محمدصالحی

Department of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

معصومه عبادی

Student Research Committee, Department of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

فریده یوسفی زاده

Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :