سال انتشار: 1386
محل انتشار: ششمین همایش سراسری علوم پایه
کد COI مقاله: NCSCIE06_159
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 800
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 13 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله نانو کامپوزیت ها و صنعت خودرو سازی
چکیده مقاله:
نانو کامپوزیت ها مواد مرکبی هستند که لاقل یکی از اجزای تشکیل دهنده ی آنها دارای ابعاد نانومتری می باشد و خود شامل سه دسته پلیمری فلزی و سرامیکی هستند و نیز در صنایع متعددی همچون صنایع هوا فضا نفت و گاز خودرو سازی و .... کاربرد دارند. یکی از چشم اندازهای امیدوار کننده ی این تکنولوژی پیشرفته تحول در صنعت خودرو سازی می باشد. در این صنعت نانو کتمپوزیت های پلیمری و فلزی دارای بیشترین کاربرد می باشند که هر دسته به نوبه خود سبب افزایش درجه ی استحکام و سختی در قسمت های مختلف خودرو می گردد. استفاده از نانو بلورهای فلزی بصورت ترکیبات ساختاری حجیم BULK در صنعت خودرو دارای فرصت های زیادی می باشد به طوری که با استفاده در بدنه ی اتومبیل ها قادرند با نانو کامپوزیت های جدید رقابت داشته باشند آنچه که صنعت خودرو سازی را به عنوان یکی از صنایع قابل توجه در زمینه های نانو قرار داده، وجود مواد کامپوزیتی با ویژگی هایی از قبیل بازیافت استحکام و سختی زیاد و در کنار آن فراهم آوردن امکان ساخت بدنه های سبک تر و مقاوم تر برای خودرو ساخت لاستیک هایی با مقاومت سایشی بهتر ساخت قطعات موتور با عمر چند برابر کاهش مصرف سوخت و ... می باشد.
کلیدواژه ها:
نانو كامپوزيت- خودرو- استحكام- شركت هاي خودرو سازي
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/161970/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:رضایی، اصغر و نامخواه، یلدا و خالقی، فاطمه و فرج زاده، سعید،1386،نانو کامپوزیت ها و صنعت خودرو سازی،ششمین همایش سراسری علوم پایه،رى،،،https://civilica.com/doc/161970
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1386، رضایی، اصغر؛ یلدا نامخواه و فاطمه خالقی و سعید فرج زاده)
برای بار دوم به بعد: (1386، رضایی؛ نامخواه و خالقی و فرج زاده)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- کاربرد فناوری نانو در صنعت مکانیک
- تحلیل و بررسی دستاورد های اخیر در زمینه بهره گیری از انرژی خورشیدی
- انرژی خورشیدی راهکاری در جهت بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کشاورزی
- اصلاح شبکه ی مبدل های حرارتی با استفاده از تکنولوژی پینچ در واحد فرآیندی کاهش گرانروی شرکت پالایش نفت تبریز
- مبدل های حرارتی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.