مدل یابی روابط ساختاری بین تجربه تروما با تجزیه پس از تروما در افراد دارای تجربه ترومای زلزله: نقش میانجی اجتناب تجربه ای
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 10، شماره: 5
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 307
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-5_002
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: ترومای زلزله، طیف گستردهای از پیامدهای روانشناختی گوناگون در مناطق آسیب دیده را به دنبال دارد. به علاوه نقش تجزیه پس از تروما- به عنوان یکی از پیامدهای تروما و عامل شکل دهنده مشکلات روان شناختی- هنوز ناشناخته باقی مانده است؛ از این رو، هدف از پژوهش حاضر مدلیابی روابط ساختاری بین تجربه تروما با تجزیه پس از تروما با میانجی گری اجتناب تجربه ای بود.
روش کار: روش پژوهش همبستگی با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد دارای تجربه ترومای زلزله ساکن منطقه کرمانشاه (شهر سرپل ذهاب و ثلاث باباجانی) بودند که از بین آنها تعداد ۳۲۳ نفر با لحاظ نمودن ملاک های ورود و خروج به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارتنداز: پرسشنامه شدت مواجهه تروماتیک، پرسشنامهی تجربهی گسستگی بعد از تروما و پرسشنامه پذیرش و عمل- نسخه دوم. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ و نرم افزار لیزرل استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدل آزمون شده از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج ماتریس همبستگی نشان داد که میزان رابطه بین شدت تجربه تروما با تجزیه پس از تروما (۱۷/۰) و اجتناب تجربه ای (۲۰/۰) در سطح ۰۱/۰ معنی دار است و میزان رابطه بین اجتناب تجربه ای و تجزیه پس از تروما نیز ۲۳/۰ است که این رابطه در سطح ۰۱/۰ معنی دار می باشد. به علاوه نتایج اثر مستقیم و غیرمستقیم متغیرها در مدل نشان داد که مسیر مستقیم متغیر شدت تجربه تروما به متغیر تجزیه پس از تروما معنیدار نیست (۷۲۹/۱ t= ،۱۷/۰= β)، مسیر مستقیم متغیر اجتناب تجربهای به متغیر تجزیه پس از تروما معنیدار است (۴۶۶/۲ t= ،۱۵۱/۰= β) و مسیر مستقیم متغیر تجربه تروما به متغیر اجتناب تجربهای معنیدار است (۰۶۳/۳ t= ،۳۱۵/۰= β). همچنین اثر غیرمستقیم متغیر تجربه تروما بر متغیر تجزیه پس از تروما از طریق اجتناب تجربهای معنیدار است (۰۵/۰p< ،۰۹۶/۰= b).
نتیجه گیری: در نظر گرفتن اجتناب تجربه ای به عنوان میانجی رابطه بین شدت تجربه تروما (زلزله) و تجزیه پس از تروما، می تواند به روشن سازی و تبیین بیشتر نقش تجزیه پس از تروما - به عنوان مکانیسم شکل دهنده بسیاری از مشکلات روان شناختی- کمک کند.
کلیدواژه ها:
Severity of trauma experience ، Peritraumatic dissociation ، experiential avoidance ، earthquake trauma. ، شدت تجربه تروما ، تجزیه پس از تروما ، اجتناب تجربه ای ، ترومای زلزله.
نویسندگان
فرشاد احمدی
Shiraz University
محمدعلی گودرزی
Shiraz University
محمدرضا تقوی
Shiraz University
مهدی ایمانی
Shiraz University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :