تحلیل رهیافت های تاریخی رضاقلی خان هدایت به حکومت صفویه و نحوه پیوند و نسبت آن با حکومت قاجاریه
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 360
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHIST-14-53_002
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1401
چکیده مقاله:
رویکردهای رضاقلیخان هدایت به حکومت صفویه و نحوه پیوند آن با حکومت قاجاریه
چکیده
رویکرد مورخان به حکومتهای پیش از خود و تلاش برای نشان دادن پیوند زمانه خود با آن گذشته تاریخی، اهمیت ویژهای دارد، چراکه مورخان به عنوان اندیشمندان و آگاهان جامعه، بازتابدهنده بخشی از تلقیهای رایج روزگارشان هستند و این امر به عنوان یک جریان فکری و فرهنگی تاثیرگذار بسیار مهم است. مورخ با فاصله تاریخی و زمانی از دورههای پیشین و در ورای رفع تنگناهای متعارف پیشین، قادر است با فراغ بال بیشتری به ارزیابی کارنامه حکومتهای گذشته و مقایسه آن با عصر خود بپردازد. یکی از این مورخان، رضاقلیخان هدایت است که با ذیلنویسی روضهالصفای میرخواند، به خلق کتاب روضهالصفای ناصری پرداخت. در این اثر، تاریخ دورههای پایانی تیموریان تا اواخر عصر ناصری ازجمله ترکمانان، صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه روایت شده است. با توجه به اینکه بخشی از این کتاب درباره حکومت صفویه است، این نوشته بر آن است که نحوه مواجهه هدایت مورخ نامدار قاجاریه با سلسله صفویه و نیز پیوند دو حکومت صفویه و قاجاریه را به بحث گذارد. بررسیها نشان داد که هدایت برخلاف اغلب مورخان پیش از خود، به جای تاکید بر تبار مغولی قاجارها، بر مناسبات و ارتباط قاجاریه و صفویه تاکید کرده، به گونهای که قاجاریه را تالی و تداوم صفویان فرض کرده و از اینرو، حکومتهای افشاریه و زندیه را کماهمیت جلوه داده است.
واژگان کلیدی: تاریخنگاری، قاجار، صفویه، هدایت، روضهالصفای ناصری.
کلیدواژه ها:
Historiography ، Qajar ، Safavid ، Hedayat ، Rawzda al-Safa Naseri ، تاریخ نگاری ، قاجار ، صفویه ، هدایت ، روضه الصفای ناصری.
نویسندگان
علی سالاری شادی
Associate Professor, Institute for Humanity and Cultural Studies, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :