بررسی مقایسه ای عوامل خطرزا فیزیکی، محیطی و روانی-اجتماعی در کارگران صنعت تولید و مونتاژ قطعات خودرو در شهر قم با رویکرد چند عاملی
محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 207
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IEHFS-10-2_004
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1401
چکیده مقاله:
اهداف: اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار، عارضه ای چند فاکتوری می باشد که منجر به از دست رفتن زمان کار، ناتوانی و افزایش هزینه ی اقتصادی می شود. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی نقش فاکتورهای فیزیکی، محیطی و روانی- اجتماعی در ایجاد اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران تولید و مونتاژ قطعات خودرو در شهر قم در سال ۱۴۰۰ بود.
روش کار: در مطالعه ی مقطعی حاضر، ۲۱۱ نفر به صورت در دسترس وارد شدند. مشخصات دموگرافیک و شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی به ترتیب با پرسش نامه ی خود گزارشی و پرسش نامه ی Nordic توسعه یافته ارزیابی شد. بار کار ذهنی توسط شاخص NASA-TLX و فاکتورهای فیزیکی، محیطی و روانی- اجتماعی با پرسش نامه ی ارزیابی محیط کار چندوجهی ساختارمند، ارزیابی شدند. از رگرسیون لجستیک دوحالته جهت نشان دادن نقش فاکتورهای خطر در ایجاد اختلالات، استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی افراد شرکت کننده، ۳۳/۹ ± ۶/۹ بود. میزان شیوع تمام عمر اختلالات اسکلتی- عضلانی برای حداقل یک ناحیه از بدن ۷۷/۷۲ درصد به دست آمد که نواحی گردن، کمر و شانه شایع ترین بودند. جنس، سابقه ی مصرف سیگار، سن، سابقه ی عمل جراحی و سابقه ی ورزش، موثرترین فاکتورها در ایجاد اختلالات- اسکلتی عضلانی بوده است. همچنین زیرمقیاس های بار کار ذهنی، در ایجاد درد در شانه، ناحیه ی فوقانی پشت، کمر، زانو، نقش دارد. زیرمقیاس های پرسش نامه ی ارزیابی محیط کار چندوجهی ساختارمند نقش موثری در درد ناحیه ی گردن (۱/۳۹۶ = OR)، بخش فوقانی پشت (۱/۶۶۳ = OR)، لگن/ ران، زانو، مچ دست/ دست و مچ پا/ پا دارد.
نتیجه گیری: با توجه به نقش عوامل مختلف در ایجاد اختلالات، فاکتورهای فیزیکی، محیطی و روانی- اجتماعی بایستی همزمان در طراحی برنامه های پیشگیری و مداخلات ارگونومیکی در نظر گرفته شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا سادات جوادی حسینی
Department of Ergonomics, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
حمید رضا مختاری نیا
Department of Ergonomics, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
محسن واحدی
Department of Biostatistics and Epidemiology, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :