مقایسه اثر ۸ هفته تمرینات متفاوت (استقامتی، مقاومتی و ترکیبی) بر روی سطوح سرمی نسفاتین-۱ و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 217
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAHSSP-10-1_007
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1401
چکیده مقاله:
هدف: نسفاتین-۱آدیپوکاینی است که از بافت چربی ترشح شده و در سازوکار تنظیم عملکرد انسولین و متابولیسم گلوکز شرکت دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر ۸ هفته تمرینات متفاوت (استقامتی، مقاومتی و ترکیبی) بر روی سطوح سرمی نسفاتین-۱ و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بود. روش شناسی: این تحقیق نیمه تجربی، شامل پیش آزمون و پس آزمون با ۳ گروه تجربی و یک گروه کنترل میباشد. نمونه آماری این پژوهش را زنان مبتلا به دیابت نوع ۲، با میانگین سنی (۷/۶ ۸۲/۵۰ سال) و شاخص توده بدنی (Kg/m۲ ۳۵/۴ ۸۲/۲۹) تشکیل دادند که بهصورت تصادفی به ۴ گروه ۱۵ نفری: ۱- تمرین هوازی ۲- تمرین مقاومتی ۳- تمرین ترکیبی و ۴- گروه کنترل تقسیم شدند. نمونههای خونی قبل از شروع تمرینات و ۴۸ ساعت پس از اتمام تمرینات در وضعیت ناشتا جمع آوری شد. از آزمون T وابسته برای ارزیابی تفاوت درون گروهی، آزمون ANOVA برای ارزیابی تفاوت بین گروهی، سطح معناداری ۰۵/۰ > p استفاده شد. یافته ها: یافتهها نشان داد، سطوح سرمی نسفاتین-۱ در گروههای تمرین مقاومتی (۰۲/۰p=) و تمرین ترکیبی (۰۰۹/۰p=) بعد از مداخله افزایش معناداری یافته است، سطح سرمی گلوکز ناشتا در گروههای هوازی (۰۴/۰p=) و ترکیبی (۰۴/۰p=)، سطح سرمی انسولین در گروه ترکیبی (۰۰۷/۰p=)، شاخص مقاومت به انسولین در گروه ترکیبی (۰۰۶/۰p=)، سطح سرمیTG در گروههای هوازی (۰۰۷/۰p=) و ترکیبی (۰۰۶/۰p=)، سطح سرمی LDL در گروههای مقاومتی (۰۱۸/۰p=) و ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، سطح سرمی کلسترول در گروههای هوازی (۰۳/۰p=)، مقاومتی (۰۴/۰p=) و ترکیبی (۰۲/۰p=)، شاخص BMI در گروه ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، درصد چربی بدن نیز در گروه ترکیبی (۰۴/۰p=) کاهش معنیداری یافته بود. همچنین سطوح سرمی HDL در گروههای هوازی (۰۰۶/۰p=) و ترکیبی (۰۰۵/۰p=) و شاخص عملکرد سلولهای بتا در گروه ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، افزایش معناداری یافته بود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه به نظر میرسد، تمرینات ترکیبی محرک مناسبتری برای افزایش سطوح سرمی نسفاتین-۱ پلاسما و کاهش عوامل خطر در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رقیه کرونی
کارشناس ارشد فیزیولوژی فعالیت بدنی و تندرستی، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.
علی یونسیان
دانشیار فیزیولوژی ورزش، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.
عادل دنیایی
استادیار فیزیولوژی ورزش، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :