تاثیر انتخاب تابع درستنمایی در تخمین عدم قطعیت مدل شبیه سازی سیلاب HEC-HMS با استفاده از الگوریتم مونت کارلو زنجیر مارکوف
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 301
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IWRR-12-3_008
تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1401
چکیده مقاله:
در تحقیق حاضر از الگوریتم DREAM(ZS) (از الگوریتم های مبتنی بر مونت کارلو زنجیره مارکوف) به منظور بررسی عدم قطعیت پارامترهای مدل-هیدرولوژیکی HEC-HMS در حوزه آبخیز تمر به مساحت ۱۵۳۰کیلومتر مربع واقع در استان گلستان استفاده شد. از سه رویداد برای واسنجی و یک رویداد در اعتباریابی استفاده گردید و تعداد ۲۴ پارامتر واسنجی برای کل حوزه درنظر گرفته شد. همچنین تاثیر ۵ تابع درستنمایی بر روی نتایج روش DREAM(ZS) ارزیابی گردید. توابع درستنمایی L۱ تا L۳ به عنوان توابع درستنمایی غیرصریح (informal) و توابع درستنمایی L۴ و L۵ به عنوان توابع درستنمایی صریح (formal) در نظر گرفته شدند. تابع درستنمایی L۱، راندمان ناش ساتکلیف (NS) می باشد. L۲، حداقل میانگین مربعات خطا است. تابع درستنماییL۳، از واریانس خطای تخمین مدل استفاده می کند. تابع درستنمایی L۴، ارتباط بین برازش حداقل مربعات استاندارد (SLS) و استنباط بیزی را مشخص می کند. در تابع درستنمایی L۵، وابستگی پیاپی خطاهای باقی مانده با استفاده از مدل خودرگرسیون مرتبه اول باقی مانده های خطا (AR) محاسبه می شود. نتایج نشان داد که حساسیت پارامترها وابسته به انتخاب تابع درستنمایی بوده و حساسیت همه پارامترها در برابر توابع مختلف درستنمایی یکسان نیستند. بیشتر پارامترها توسط تابع درستنمایی L۴ و L۵ بهتر تعیین شده و حساسیت بالایی را به عملکرد مدل نشان دادند. مقدار فاکتور P عدم قطعیت کل نشان داد که ۷۵ تا ۱۰۰ درصد مشاهدات دربازه های عدم اطمینان ۹۵% پیش بینی مدل قرار می گیرد. نتایج بررسی معیارهای ارزیابی عدم قطعیت شامل فاکتورP، فاکتور R، RMSE، KGEو NS نشان داد که عملکرد DREAM(ZS) با توابع درستنمایی L۴ و L۵ بهتر از توابع دیگر درستنمایی است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مه روز نورعلی
دانشجوی دکتری /آبیاری و زهکشی, پردیس بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد
بیژن قهرمان
استاد/ گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محسن پوررضا بیلندی
استادیار/گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
کامران داوری
استاد/ گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :