ارزیابی وضعیت دسترس پذیری وب سایت کتابخانه مرکزی بیست دانشگاه برتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر اساس رهنمود های کنسرسیوم وب جهان گسترW۳C))

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 171

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QJEI-5-19_004

تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف مقاله ی حاضر، تعیین وضعیت دسترس پذیری وب سایت کتابخانه مرکزی بیست دانشگاه برتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر اساس رهنمود های کنسرسیوم وب جهان گستر است. روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی، به روش ارزیابانه و بر اساس ۱۵ شاخص مستخرج از رهنمود دسترس پذیری محتوای وب کنسرسیوم وب جهان گستر است. در این پژوهش، دسترس پذیری بیست وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که در رتبه بندی دانشگاه برتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ترتیب رتبه اول تا  بیستم را کسب کرده اند به روش فنی(ماشینی-دستی) و براساس شاخص های اولویت یک مستخرج از رهنمود کنسرسیوم وب جهان گستر ارزیابی شده است. ارزیابی ماشینی به وسیله نرم افزارEvalAccess ۲.۰   و ارزیابی دستی با استفاده از چک لیست استخراجی از شاخص های اولویت یک رهنمود دسترس پذیری کنسرسیوم وب جهان گستر صورت پذیرفت. یافته ها: نتایج  نشان داد در روش ارزیابی ماشینی وب سایت کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه گیلان با ۱۹ امتیاز و رتبه۱ دسترس پذیرترین و وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد با ۴۷۲ امتیاز و رتبه ۱۸ غیر دسترس پذیرترین وب سایت است. در روش دستی میانگین دسترس پذیری وب سایت ها ۲۳ درصد است. در کل میزان دسترس پذیری وب سایت ها زیر ۵۰ درصد است و تا نتیجه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. در انتها راهکارها و پیشنهاداتی جهت بهبود سطح دسترس پذیری وب سایت ها ارائه شده است. نتیجه گیری: این پژوهش دومین پژوهش کاربردی در حوزه ارزیابی دسترس پذیری وب سایت ها و اولین پژوهش کاربردی در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی بر اساس کنسرسیوم دسترس پذیری وب در ایران است. یافته های این پژوهش می تواند یک دیدگاه کلی به مسئولین سیاست گذاری، در طراحی وب سایت های دسترس پذیر ارائه دهد.

کلیدواژه ها:

دسترس پذیری- ارزیابی ، کتابخانه های دانشگاهی- وب سایت ها ، ارزیابی ماشینی ، ارزیابی دستی ، کنسرسیوم دسترس پذیری وب (w۳c)- نرم افزارEvalAccess ۲.۰

نویسندگان

هاجر زارعی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه علوم کتابداری و اطلاع رسانی، تنکابن، ایران.

فروزان باقری گرمارودی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه علوم کتابداری و اطلاع رسانی ، تنکابن، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حسن زاده، محمد؛ نویدی، فاطمه؛ حسینی، مهدی (۱۳۸۸). عصر اطلاعات ...
  • حسن زاده، محمد؛ نویدی، فاطمه (۱۳۸۹). مقایسه کاربرد انواع روش ...
  • نویدی، فاطمه (۱۳۸۶). ارزیابی دسترس پذیری وب سایت وزارتخانه های ...
  • Bray, Marty, Pugalee, David, Flowers, Claudia P., Algozzine, Bob (۲۰۰۷). ...
  • Eyadat, Mohammad, Fisher, Dorothy (۲۰۰۷). Web accessibility in information systems. ...
  • Harper, K.A.; Dewaters, j. (۲۰۰۸). A Quest for website accessibility ...
  • Hong, Soongoo; Katerattanakul, Pairin; Lee, Dae-hyung (۲۰۰۷). Evaluating government website ...
  • Sloan, D., Gregor; P, Booth P.; Gibson, L. (۲۰۰۲). Auditing ...
  • Sloan, David (۲۰۰۸). The importance of web accessibility. In Jenny ...
  • Techno site group (۲۰۰۴). Accessibility of Bank Websites in Spain. ...
  • Yu, Holly (۲۰۰۲). Web accessibility and the law: recommendations for ...
  • نمایش کامل مراجع