میزان انطباق فهرستنویسی توصیفی پیشینه های کتابشناختی کتاب های فارسی موجود در لوح فشرده کتابشناسی ملی ایران (۸۴ – ۸۸) با AACR۲
محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 6، شماره: 21
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 165
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJEI-6-21_004
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401
چکیده مقاله:
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه فهرستنویسی توصیفی کتاب های فارسی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در سال های ۱۳۸۴ – ۱۳۸۸ و تعیین میزان انطباق آن با قوانین فهرستنویسی انگلوآمریکن انجام شده است. روش پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی مقایسهای و تحلیل محتوا انجام گرفته است. محتوای اطلاعات کتابشناختی لوحفشرده کتابشناسی ملی با اصل کتاب ها مقایسه و اطلاعات به دست آمده به وسیله سیاهه وارسی محقق ساخته گردآوری شد. جامعه پژوهش مرکب از ۲۰۱۱۴۴ پیشینه کتابشناختی بود که نمونهای شامل ۱۹۰۲ عنوان پیشینه کتابشناختی از لوحفشرده کتابشناسی ملی با روش نمونهگیری تصادفی منظم استخراج شد تا میزان تطابق و کیفیت فهرستنویسی این پیشینه ها با قواعد فهرستنویسی انگلوآمریکن، مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها: به طور کل فهرستنویسی توصیفی کتاب های فارسی جمعا در ۸۲ درصد موارد صحیح عمل شده و در ۱۸ درصد موارد صحیح عمل نشده است. در این میان ناحیه وضعیت نشر دارای بیشترین درصد صحت (۳/۹۶ درصد) و کم ترین درصد خطا (۷/۳ درصد) و ناحیه یادداشتها دارای کم ترین درصد صحت (۸۵/۵۹ درصد) و بیشترین درصد خطا (۱۵/۴۰ درصد) بوده است. از طرفی آزمون خیدو - با احتساب ۹۰ درصد صحت و ۱۰ درصد خطا - بیانگر این نکته است که میان میزان صحت فهرستنویسی در نواحی مورد مطالعه تفاوت معنیداری وجود دارد. به طوری که در ناحیه یادداشت به طور معنیداری کمتر از حد استاندارد و در وضعیت نشر بیشتر از حد استاندارد است. در سایر نواحی کیفیت صحت برابر با قواعد آنگلوآمریکن است. نتیجهگیری: با توجه به محاسبات آماری میان میزان خطا در سالهای مورد مطالعه تفاوت معنیداری وجود ندارد. بر این اساس، میتوان نتیجه گرفت که کتابخانه ملی در انجام فهرستنویسی توصیفی کتاب های فارسی به طور نسبی دارای عملکرد مطلوبی بوده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ناهید بنی اقبال
استادیار کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تهران شمال
اشرف السادات بزرگی
استادیار کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تهران شمال و عضو هیات علمی بازنشسته کتابخانه ملی ایران
مریم السادات میرحیدری
دانشجوی کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد تهران شمال
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :