پایش فرونشست زمین با تحلیل سری زمانی پراکنش گرهای دائمی و تغییرات تراز آب زیرزمینی؛ (مطالعه موردی دشت سراب)
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 241
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IWRR-18-2_001
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401
چکیده مقاله پایش فرونشست زمین با تحلیل سری زمانی پراکنش گرهای دائمی و تغییرات تراز آب زیرزمینی؛ (مطالعه موردی دشت سراب)
امروزه، فرونشست زمین پدیده ای شایع در بسیاری از مناطق جهان است که آثار مخربی بر روی شبکه های حمل و نقل، تاسیسات و سازه ها دارد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت فرونشست دشت سراب و ارتباط آن با تغییرات تراز آب زیرزمینی می باشد. دشت سراب از دشت های دارای خطر بالای فرونشست استان آذربایجان شرقی معرفی شده است، با این حال تاکنون مطالعه ای برای بررسی ارتباط سطح ایستابی با فرونشست زمین بر اساس نقشه های نرخ جابه جایی زمین انجام نشده است. در این مقاله ابتدا به منظور افزایش دقت در تعیین جابه جایی ها، روش تحلیل سری زمانی پراکنشگرهای دائمی و ۳۶ تصویر Sentinel-۱A در بازه ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ استفاده شد و بیشینه نرخ فرونشست حدود ۴۵- میلیمتر در سال در راستای قائم به دست آمد. بخش های دارای بیشینه فرونشست دشت نیز مشخص شد. با استفاده از داده های سری زمانی چاه های پیزومتری در فاصله سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۸، مشخص شد در مناطق دارای فرونشست زیاد، کاهش چند متری سطح ایستابی وجود داشته، در حالیکه در مناطق فاقد فرونشست، تغییرات سطح ایستابی به شکل سینوسی بوده است. همچنین، با تهیه نقشه هم افت سطح ایستابی در بازه زمانی سه ساله، همبستگی بین سطح ایستابی (متغیر مستقل) و جابه جایی سطح زمین (متغیر وابسته) مورد بررسی قرار گرفت. وجود معادله خط رگرسیون نشان داد، رابطه آماری بین سطح ایستابی و جابه جایی های سطح زمین معنی دار است و رابطه مستقیم بین دو متغیر وجود دارد. بنابراین پایش مستمر میزان ذخایر آب های زیرزمینی و کنترل برداشت آب، نقش موثری در پیشگیری از خطرات پدیده فرونشست خواهد داشت که لازم است در دستور کار قرار گیرد.
کلیدواژه های پایش فرونشست زمین با تحلیل سری زمانی پراکنش گرهای دائمی و تغییرات تراز آب زیرزمینی؛ (مطالعه موردی دشت سراب):
نویسندگان مقاله پایش فرونشست زمین با تحلیل سری زمانی پراکنش گرهای دائمی و تغییرات تراز آب زیرزمینی؛ (مطالعه موردی دشت سراب)
منصوره صدری کیا
استادیار گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران ، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :