سنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره متانولی گیاه زیره سیاه و ارزیابی میزان سمیت، فعالیت ضد لیشمانیا و ضدمیکروبی آن
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 265
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-30-6_002
تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: ویژگی های منحصربه فرد نانوذرات نقره که به وسیله عصاره های گیاهی تولید می شود، به استفاده چشمگیر آن ها در کاربردهای پزشکی و صنعتی منجر شده است. گیاه Bunium Persicum از خانواده Apiaceae، بومی ایران، افغانستان، پاکستان و برخی از کشورهای آسیای شرقی است که نام محلی آن در ایران، زیره سیاه است. در این مطالعه، برای اولین بار از عصاره متانولی زیره سیاه به عنوان عامل احیاکننده و پایدارکننده برای سنتز نانوذرات نقره استفاده شد و سپس ویژگی های ساختاری و خصوصیات بیولوژی آن بررسی گردید.
مواد و روش ها: نانوذرات نقره به وسیله عصاره زیره سیاه سنتز شد. طیف سنجی مرئی-فرابنفش برای بررسی حضور نانوذرات صورت گرفت و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، مورفولوژی سطحی، شکل و اندازه نانوذرات مشخص گردید. طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، به مواد شیمیایی سطح نانوذرات بسیار حساس است و برای شناسایی گروه های عملکردی در نانوذره استفاده شد. میزان سمیت روی سلول های سرطانی و خاصیت ضد لیشمانیا با استفاده از روش MTT بررسی گردید و روش انتشار از چاهک برای بررسی ویژگی ضدباکتریایی نانوذرات سنتزشده انجام شد.
یافته ها: طول موج ۴۵۰-۴۰۰ نانومتر در طیف سنجی مرئی-فرابنفش بر تشکیل نانوذرات نقره گواهی می دهد. میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان دهنده شکل کروی و قطر بین ۷۰-۲۰ نانومتر هستند. مقدار IC۵۰ بر رده سلول انسانی گلیوبلاستوما A-۱۷۲ و سرطان سینه MCF-۷ طی ۴۸ ساعت، به ترتیب ۶/۷ و ۲/۷ میکروگرم در میلی لیتر بود. نانوذره نقره فعالیت ضدباکتریایی بر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نشان داد. مطالعه حاضر فعالیت ضد لشمانیایی مناسبی را علیه مراحل پروماستیگوت و آماستیگوت لیشمانیا ماژور تایید کرد. مقادیر IC۵۰ نانوذره و گلوکانتیم به ترتیب ۸۹/۷۳ و ۱۷/۱۶ میکروگرم در میلی لیتر برای پروماستیگوت و ۰۲/۱۷۱ و ۲۱/۳۹۸ میکروگرم بر میلی لیتر برای آماستیگوت بود.
بحث و نتیجه گیری: عصاره زیره سیاه توانایی احیای یون های نقره به نانوذرات نقره را دارد و سمیت و فعالیت ضدباکتریایی و ضد لیشمانیایی مناسبی نشان می دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه شریفی
Research Center of Tropical and Infectious Diseases, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
ندا محمدی
Herbal and Traditional Medicines Research Center, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
سارا سلطانیان
Dept of Biology, Faculty of Sciences, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
محسن دوست محمدی
Pharmaceutic Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Science, Kerman, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :