اثرات زیرکشندگی چند جدایه از قارچ های بیمارگر روی رشد، تولید مثل و شاخص های جدول زیستی شته ی مومی کلم (Hemiptera: Aphididae) Brevicoryne brassicae L.
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 137
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-9-1_006
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
چکیده مقاله:
چکیده شتهی مومی کلم، Brevicoryne brassicae L.یکی از آفات مهم گیاهان تیرهی کلمیان میباشد. در دهههای اخیر کنترل زیستی و استفاده از قارچهای بیمارگر حشرات، به عنوان جایگزین یا مکمل آفتکشهای شیمیایی برای کنترل شتهها توسعه یافته است. در مدیریت تلفیقی آفات ارزیابی تاثیرات زیرکشندگی عوامل بیمارگر نظیر قارچهای بیماریزا، به اندازهی ایجاد مرگ و میر دارای اهمیت میباشد. لذا در تحقیق حاضر اثر غلظتهای زیرکشندهی LC۲۵ جدایههای Acremonium sclerotigenum، Lecanicillium muscarium ،Beauveria bassiana، Paecilomyces. variotiiوSimplicillium sp.، روی رشد، تولید مثل و شاخصهای جدول زیستی باروری شتهی مومی کلم،در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بالاترین میزان کشندگی بین جدایهها متعلق به L. muscarium با LC۵۰ برابر با ۱۰۳×۵۷/۲ کنیدیدرمیلیلیتر بدست آمد. غلظت زیرکشندهی قارچها در مقایسه با شاهد موجب کاهش معنیدار سرعت نشو و نمای پورگی، طول عمر و باروری شته گردید (۰۵/۰P<). نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) شتهی مومی کلم در غلظت زیرکشندهی جدایههای A. sclerotigenum، L. muscarium، B. bassiana، P. variotii و Simplicillium sp.به ترتیب ۰۰۹/۰±۲۲۵/۰، ۰۱۱/۰±۲۱۹/۰، ۰۰۸/۰±۲۴۶/۰، ۰۰۴/۰±۲۵۴/۰و ۰۰۸/۰±۲۱۵/۰ بر روزبه دست آمدکه در مقایسه با شاهد (۰۰۸/۰±۳۳۲/۰ بر روز) به طور معنیداری کاهش نشان داد. نتایج مطالعهی حاضر نشان داد با توجه به اثرات زیرکشندگی قابل توجه قارچهای بیمارگر A. sclerotigenum، L. muscarium وB. bassiana، به شرط تکرار نتایج قابل قبول در شرایط مزرعهای میتوان این عوامل را در تدوین برنامههای مدیریت تلفیقی این آفت مورد نظر قرار داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سمانه اکبری
دانشجو دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه .
شهرام میرفخرایی
استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
شهرام آرمیده
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
محمدحسن صفرعلیزاده
استاد گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه:
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :