بررسی اثر سدیم استات و اسید لینولئیک مزدوج بر خوراک مصرفی، وزن بدن، فراسنجه های خونی، تولید و ترکیبات شیر و شاخص های سلامت کبد در گاوهای تازه زا
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 234
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-13-38_008
تاریخ نمایه سازی: 2 بهمن 1401
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر سدیم استات و اسید لینولئیک مزدوج بر میزان ماده خشک مصرفی، وزن بدن، فعالیت آنزیم های کبدی، تولید و ترکیبات شیر و متابولیت های خونی در گاوهای تازه زا انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه از ۲۴ راس گاو هلشتاین با میانگین وزن اولیه ۱۳±۶۰۱/۴۷ کیلوگرم و نمره وضعیت بدنی ۰/۲۱±۳/۶۴ به مدت ۲۵ روز طی روزهای ۵-۳۰ بعد زایش استفاده شد. این آزمایش در ۳ تیمار و ۸ تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی با مقایسه میانگین ها به روش میانگین حداقل مربعات در سطح معنی داری ۰/۰۵ انجام شد. تیمارها شامل ۱- جیره پایه(پودر چربی کلسیمی) ، ۲- جیره حاوی ۳۰۰ گرم مکمل سدیم استات، ۳- جیره حاوی ۱۰۰ گرم مکمل اسیدلینولئیک مزدوج (۵۰% سیس-۹ ترانس-۱۱CLA ، ۵۰% ترانس-۱۰ سیس-۱۲ CLA ) بود. ماده خشک مصرفی و میزان تولید شیر به صورت روزانه، وزن بدن و نمره وضعیت بدنی در ابتدا و انتهای آزمایش اندازه گیری و ثبت شد. همچنین نمونه خون در روزهای ۵، ۷، ۱۴، ۲۰، ۲۵ بعد زایش گرفته شد. گاوها در سه وعده ی صبح، عصر و شب دوشیده شدند و رکورد هر وعده ثبت گردید. به منظور اندازه گیری ترکیبات شیر در روزهای ۵، ۸، ۱۱، ۱۴، ۱۷، ۲۰ و ۲۵ بعد زایش نمونه شیر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد میانگین وزن بدن، نمره وضعیت بدنی و ماده خشک مصرفی بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. غلظت اسیدهای چرب غیر استریفه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. همچنین تفاوت معنی داری برای تریگلیسرید، کلسترول، آلبومین، پروتئین کل پلاسما و نیتروژن اورهای خون بین تیمارها مشاهده نشد. غلظت گلوکز پلاسما بین تیمارها تفاوت معنیداری داشت)۰/۰۵(p<، به این صورت که CLA و سدیم استات به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری نسبت به شاهد ایجاد کردند )۰/۰۵(p<. از طرفی سدیم استات به طور معنی داری سطح آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز را نسبت به تیمار شاهد و CLA کاهش داد )۰/۰۵(p<. غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما با مصرف سدیم استات به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد وCLA افزایش یافت. تولید روزانه شیر، تولید شیر تصحیح شده ۳/۵ درصد چربی و درصد چربی شیر بین تیمارها تفاوت معنی داری داشت. تیمار سدیم استات و CLA نسبت به کنترل به طور معنی داری درصد چربی شیر را به ترتیب افزایش و کاهش دادند (۰/۰۵p<). همچنین تولید چربی شیر با مصرف سدیم استات نسبت به کنترل افزایش و با مصرف CLA کاهش داشت (۰/۰۵p<).
نتیجه گیری: با مصرف CLA به دلیل کاهش چربی شیر میزان گلوکز خون افزایش یافته، در نتیجه شدت توازن منفی انرژی را کاهش داد که به دنبال آن آسیب به سلول های کبدی کاهش یافت. همچنین با مصرف سدیم استات وضعیت انرژی بهبود یافته که احتمالا به دلیل تامین استات برای سنتز چربی شیر است. میتوان نتیجه گرفت بهترین راهکار برای داشتن کبد سالم در کنار افزایش تولید شیر و چربی شیر پس از زایش افزودن سدیم استات است.
کلیدواژه ها:
Acid Negative energy balance ، Fatty liver ، Lipolysis ، Milk fatty ، Plasma ، پلاسما ، توازن منفی انرژی ، چربی شیر ، کبد چرب ، لیپولیز
نویسندگان
سحر کریمی ازندریانی
Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
مهدی گنج خانلو
Department of Animal Sciences, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
کامران رضایزدی
Department of Animal Sciences, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
ابوالفضل زالی
Department of Animal Sciences, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
حسین مرادی شهربابک
Department of Animal Sciences, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
مهدی ژندی
Department of Animal Sciences, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :