«پوشش همگانی بهداشت: هرکسی، هرجا»
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 132
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-18-3_001
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
سخن سردبیر
Editorial
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره هفدهم، خرداد ۱۳۹۸، ۲۰۸-۲۰۷
«پوشش همگانی بهداشت: هرکسی، هرجا»
Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere
محسن رضائیان[۱]
M. Rezaeian
سازمان جهانی بهداشت World Health Organization (WHO) هر ساله هفتم آوریل (مصادف با هجدهم فروردین) را به عنوان روز جهانی بهداشت گرامی داشته و شعاری را برای آن انتخاب می کند. برای روز جهانی بهداشت سال ۲۰۱۹ میلادی نیز، شعار پوشش همگانی بهداشت: هرکس، هر کجا (Universal health coverage: everyone, everywhere) را برگزیده است. علت انتخاب این شعار آن است که برآوردهای این سازمان نشان می دهد که نیمی از جمعیت جهان دسترسی کامل به مراقبت های اولیه بهداشتی را ندارند. این در حالی است که " پوشش همگانی بهداشت" یکی از اهداف توسعه پایدار (Sustainable Development Goals) است که در سال ۲۰۱۵ میلادی به تصویب تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد رسیده و آنها را متعهد کرده است که تا پایان سال ۲۰۳۰ میلادی به این امر مهم دست پیدا کنند [۱].
سازمان جهانی بهداشت، هم چنین برآورد نموده است که بیش از هشتصد میلیون نفر (تقریبا ۱۲ درصد جمعیت جهان) حداقل۱۰ درصد بودجه خانوارشان را برای مراقبت های بهداشتی هزینه می کنند. هم چنین، صد میلیون نفر از مردم جهان به سمت فقر (Extreme poverty) رانده می شوند، چرا که باید برای مراقبت های بهداشتی خود هزینه نمایند. تعریف فقر مطلق داشتن درآمدی برابر با ۹/۱ دلار آمریکا در هر روز می باشد، بر اساس این سازمان، برآورد به طور کلی در جهان به هجده میلیون کارمند بهداشتی جدید نیاز است تا بتوان به هدف پوشش همگانی بهداشت دست یافت [۱].
برای دست یابی به این هدف مهم، سازمان جهانی بهداشت راهکارهای متفاوتی را مورد نظر قرار داده است. در یکی از این راهکارها، این سازمان قصد دارد تا نابرابری در سلامت را با در نظر گرفتن مولفه های اجتماعی سلامت و از طریق فعالیت های چند بخشی مورد توجه قرار دهد. به نظر می رسد یکی از مولفه های اجتماعی سلامت که از دلایل اصلی فقر و نابرابری در جهان امروزی می باشد، مساله جنگ و درگیری های نظامی به ویژه مناطق مدیترانه شرقی و آفریقایی این سازمان می باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است [۲].
برای مثال در منطقه مدیترانه شرقی و در سال های اخیر، کشورهای افغانستان، سوریه، مصر، لیبی، تونس، یمن، بحرین، عراق و فلسطین تحت تاثیر جنگ، درگیری نظامی و ناآرامی های مدنی بوده اند [۳]. تا پایان سال ۲۰۱۶ میلادی، برآورد شده است که پنج و نیم میلیون نفر از مردم سوریه و دو و نیم میلیون نفر از مردم افغانستان به صورت پناهنده در کشورهای دیگر (به خصوص کشورهای منطقه) زندگی نمایند [۴]. براساس، برآورد جهانی بار بیماری ها (Global Burden of Disease) (GBA)، در سال ۲۰۱۵ میلادی و در مقایسه با سال ۱۱۹۰ میلادی، ۲۷/۱۰ درصد افزایش مرگ های ناشی از جنگ در منطقه مدیترانه شرقی رخ داده است [۵]. به طور واضح، این اعداد نشان می دهد که در مناطقی از جهان که جنگ و درگیری های نظامی در حال رخ دادن هستند، دسترسی به پوشش همگانی بهداشت بسیار دشوار خواهد بود. از همین رو، به نظر می رسد یکی از وظایف مهم سازمان جهانی بهداشت، تقبیح قدرت های بزرگ جهانی است که برای دستیابی به منابع طبیعی سایر کشورها، آن ها را درگیر جنگ می نمایند.
References
[۱] World health Organization. World Health Day ۲۰۱۹. https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-۲۰۱۹. Last accessed April ۲۰۱۹.
[۲] Rezaeian M. Challenges of developing countries’ epidemiologists in the ۲۱st century. Acta Med Iran ۲۰۱۶; ۵۴(۱): ۴-۸.
[۳] Mokdad AH, Forouzanfar MH, Daoud F, El Bcheraoui C, Moradi-Lakeh M, Khalil I, et al. Health in times of uncertainty in the eastern Mediterranean region, ۱۹۹۰-۲۰۱۳: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study ۲۰۱۳. Lancet Glob Health ۲۰۱۶; ۴(۱۰): e۷۰۴-۱۳.
[۴] UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), Global Trends: Forced Displacement in ۲۰۱۶, ۲۱ June ۲۰۱۷, available at: http://www.refworld.org/docid/۵۹۴aa۳۸e۰.html. Accessed April ۲۰۱۹.
[۵] GBD ۲۰۱۵ Eastern Mediterranean Region Mental Health Collaborators, Mokdad AH. The burden of mental disorders in the Eastern Mediterranean region, ۱۹۹۰-۲۰۱۵: findings from the global burden of disease ۲۰۱۵ study. Int J Public Health ۲۰۱۷ Aug ۳.
[۱]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، دورنگار: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، پست الکترونیکی: moeygmr۲@yahoo.co.uk، ارکید: ۰۰۰۰-۰۰۰۳-۳۰۷۰-۰۱۶۶
کلیدواژه ها:
Universal Health Coverage ، Global Burden of Disease ، پوشش همگانی بهداشت ، برآورد جهانی بار بیماری ها
نویسندگان
محسن رضائیان
علوم پزشکی رفسنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :