مقدمه ای بر پژوهش عملیاتی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 141
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-18-4_001
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
سخن سردبیر
Editorial
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره ۱۸، تیر ۱۳۹۸، ۳۲۳-۳۲۴
مقدمه ای بر پژوهش عملیاتی
An Introduction to Action Research
محسن رضائیان[۱]
M.Rezaeian
کرت لوین (۱۹۴۷-۱۸۹۰) Kurt Lewin را بنیانگذار پژوهش عملیاتی Action Research می دانند. کاربردی که وی از پژوهش عملیاتی در نظر داشت عبارت بود از: پاسخ گویی به یک مساله اجتماعی که با مشارکت فعال گروهی از مردم در یک فرآیند یادگیری، به منظور حمایت از تغییرات در نظام اجتماعی آنها و با استفاده از ابزار پژوهش صورت می پذیرد [۱]. از همین رو، پژوهش عملیاتی به طور سنتی به عنوان رویکردی به پژوهش در نظر گرفته می شود که بر پایه حل مساله و بر اساس رابطه یک موکل (Client) و یک پژوهش گر (Researcher) با هدف حل مساله و تولید دانش مشارکتی رخ می دهد. بنابراین، ایده کلیدی پژوهش عملیات به کارگیری رویکرد علمی برای مطالعه و پیدا نمودن راه حل برای مسائل اجتماعی و سازمانی می باشد که با مشارکت فعال کسانی که این مشکلات را تجربه کرده اند، رخ می دهد [۲].
برای پژوهش عملیاتی، مفاهیم دیگری از جمله پژوهش عملیاتی مشارکتی (Participatory action research)، پژوهش مشارکتی (Participatory research) و پژوهش جامعه مدار مشارکتی (community-based participatory Research) هم در نظر گرفته می شود [۲]. معانی که از هر یک از مفاهیم فوق برداشت می شود بسته به نوع مشارکت افراد جامعه در یک پژوهش عملیاتی دارد. برای مثال، در پژوهش عملیاتی مشارکتی، افراد شرکت کننده در مطالعه، خودشان مسئولیت انجام پژوهش را بر عهده می گیرند [۱]. در پژوهش عملیاتی به دو ایده توسعه و تغییر بر اساس آموزش به طور همزمان پرداخته می شود. از همین رو، پژوهش عملیاتی با سایر روش های پژوهشی متفاوت می باشد. بنابراین، در نظام های سلامت و برای رفع مشکلات موجود می توان از پژوهش های عملیاتی بهره ی فراوانی برد [۲].
برای مثال، در یک مطالعه با روش پژوهش عملیاتی مشارکتی، محققین دانشگاهی دو مامای جوان بومی را در جنوب شرقی کوئینزلند Queensland استرالیا به عنوان همکار پژوهش گر آموزش دادند. هدف از انجام این مطالعه، بهبود شرایط مادران باردار و نوزادان آنها در میان بومیان استرالیایی ساکن در منطقه بود. نتایج این مطالعه در شش ماهه اول نشان می دهد که دو مامای جوان آموزش دیده موفق شده اند که تغییرات مثبتی را در مراقبت های دوران بارداری منطقه تحت پوشش خود ایجاد نمایند. این همه به خاطر آن بود که دو مامای جوان موفق شده بودند تا با برقراری ارتباط موثر با بومیان به مسائل و مشکلات آنها در بارداری و پس از آن پی برده و سپس بر پایه دانش ایجاد شده، نسبت به رفع مشکلات موجود تا جای ممکن اقدام نمایند [۳].
References
[۱] Hegney DG, Francis K. Action research: changing nursing practice. Nurs Stand ۲۰۱۵; ۳; ۲۹(۴۰): ۳۶-۴۱.
[۲] Nørgaard LS, Sørensen EW. Action research methodology in clinical pharmacy: how to involve and change. Int J Clin Pharm ۲۰۱۶; ۳۸(۳): ۷۳۹-۴۵.
[۳] Hickey SD, Maidment SJ, Heinemann KM, Roe YL, Kildea SV. Participatory action research opens doors: Mentoring Indigenous researchers to improve midwifery in urban Australia. Women Birth ۲۰۱۸; ۳۱(۴): ۲۶۳-۲۶۸.
[۱]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، دورنگار: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، پست الکترونیکی: moeygmr۲@yahoo.co.uk، ارکید: ۰۰۰۰-۰۰۰۳-۳۰۷۰-۰۱۶۶
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محسن رضائیان
علوم پزشکی رفسنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :