استاندارد هایی برای گزارش پژوهش های کیفی
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 160
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-18-9_001
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
سخن سردبیر
Editorial
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره هجدهم، آذر ۱۳۹۸، ۸۶۰-۸۵۹
استاندارد هایی برای گزارش پژوهش های کیفی
Standards for Reporting Qualitative Research
محسن رضائیان[۱]
M. Rezaeian
تاکنون در مجله علمی دانشگاه، مقالات گوناگونی در خصوص استاندارد های تدوین شده برای گزارش شفاف پژوهش های کمی و از جمله کارآزمایی های بالینی [۱] و مطالعات مشاهده ای اپیدمیولوژی [۲] به زیور طبع آراسته ایم. اخیرا یکی از خوانندگان فرهیخته مجله دانشگاه درخواست نموده است که درباره استاندارد های تدوین شده برای گزارش پژوهش های کیفی نیز مقاله ای را به چاپ برسانیم. سخن سردبیری حاضر براساس این درخواست تهیه شده و امیدوارم که به زودی مقالات بیشتری را نیز در این زمینه به زیور طبع برسانیم.
پژوهش های کیفی که به مطالعه دیدگاه ها و تجربیات افراد یا گروه ها در زمینه هایی می پردازند که آن دیدگاه ها و تجربیات در آن شکل گرفته اند، می توانند منابع ارزش مندی از چگونگی رفتار و روابط اجتماعی پدید آورند. از این رو، مانند هر مطالعه دیگری که در زمینه سلامت به عمل می آید، گزارش شفاف و استاندارد نتایج چنین مطالعاتی از اهمیت شایان توجهی برخوردار می باشد.
یکی از جامع ترین تلاش هایی که برای بیان استاندارد لازم برای گزارش شفاف پژوهش های کیفی در حوزه سلامت به عمل آمده است، توسط O’Brien و همکاران جامه عمل پوشیده است. O’Brien و همکاران با مطالعه دقیق شواهد موجود، نسبت به تهیه دستورالعمل نسبتا جامعی همت گماردند. سپس، این دستورالعمل را برای پنج نفر از متخصصین مطرح در حوزه پژوهش های کیفی ارسال نموده و پس از دریافت نظرات آن ها و انجام تجدید نظر های لازم، دستورالعمل خود را با عنوان استاندار هایی برای گزارش پژوهش های کیفی Standards for Reporting Qualitative Research (SRQR) منتشر نمودند [۳].
این دستورالعمل از بیست و یک گزینه تشکیل شده است. از بیست و یک گزینه موجود، یک گزینه در خصوص عنوان، یک گزینه در خصوص خلاصه، دو گزینه در خصوص مقدمه، یازده گزینه درباره روش ها، دو گزینه درباره نتایج، دو گزینه درباره بحث، یک گزینه به موضوع تعارض در منافع و یک گزینه هم به مساله بودجه پرداخته اند. تهیه کنندگان این دستورالعمل برای نمونه، معتقدند که در عنوان یک مطالعه کیفی، نه تنها به اختصار باید توصیف دقیقی از موضوع تحت مطالعه آورده شود، بلکه رویکرد مطالعه نظیر Ethnography و یا Grounded theory نیز باید ذکر گردد [۳].
هم چنین، در قسمت روش ها نیز باید توصیف دقیق درباره استراتژی نمونه گیری مطالعه آورده شود. تهیه کنندگان این دستورالعمل معتقدند که اگرچه اغلب مطالعات کیفی در این خصوص به موضوع اشباع داده ها Data saturation اشاره می کنند، اما توصیف دقیقی از چگونگی دست یابی به آن ارائه نمی نمایند. از این رو، رعایت شفافیت و استاندارد های لازم برای گزارش پژوهش های کیفی می تواند به نویسندگان، داوران و خوانندگان مقالات کیفی کمک نماید تا درک مشترک و صحیحی از انجام کار به دست آورند [۳].
References
[۱] Rezaeian M. How to Report Randomised Trial Studies. JRUMS ۲۰۱۳; ۱۲ (۵): ۳۳۱-۲.
[۲] Rezaeian M. How to Report Observational Studies. JRUMS ۲۰۱۳; ۱۲ (۶): ۴۱۵-۱۶.
[۳] O'Brien BC, Harris IB, Beckman TJ, Reed DA, Cook DA. Standards for reporting qualitative research: a synthesis of recommendations. Acad Med ۲۰۱۴; ۸۹ (۹): ۱۲۴۵-۵۱.
[۱]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، دورنگار: ۳۱۳۱۵۱۲۳-۰۳۴، پست الکترونیکی: moeygmr۲@yahoo.co.uk، ارکید: ۰۰۰۰-۰۰۰۳-۳۰۷۰-۰۱۶۶
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محسن رضائیان
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :