بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی ابزار سوء رفتار در سالمندان ساکن شهر تهران درسال ۹۷-۱۳۹۶: یک مطالعه توصیفی
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 191
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-19-3_005
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: سالمند آزاری یکی از مشکلات عمده سلامت اجتماعی محسوب می شود و تاثیر بهسزایی بر کیفیت زندگی فرد سالمند دارد. تشخیص سریعتر و ارائه راهکارهای مناسب، عوارض بعدی را کاهش میدهد. لذا این مطالعه با هدف ترجمه و تعیین ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه سوء رفتار در سالمندان (۲۲ آیتمی) ساکن شهر تهران، ایران طراحی شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی میباشد که بر روی ۳۰۱ فرد سالمند ساکن شهر تهران در سال ۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. ترجمه به روش پروتکل کیفیت زندگی (Health-Related Quality of Life; HRQOL) بعد از کسب اجازه کتبی از طراح اصلی، انجام گرفت. برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و جهت تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و آزمون مجدد استفاده شد.
یافتهها: میزان آلفای کرونباخ برای کل گویهها ۸۰/۰ و همبستگی درون خوشهای ۸۱/۰ بود که هر دو نشان دهنده پایایی مناسب نسخه فارسی ابزار سوء رفتار در سالمندان میباشد. از روایی سازه با روش عامل یابی محورهای اصلی، ۳ عامل (جسمی، روانی، اقتصادی) استخراج شد که ۴۲ درصد از واریانس تجمعی را بیان میکردند.
نتیجهگیری:یافته های پژوهش حاضر، بیانگر این است که نسخه فارسی پرسشنامه سوء رفتار در سالمندان ابزاری با روایی و پایایی مناسب است که میتوان از آن به عنوان ابزاری بومی جهت بررسی سوء رفتار سالمندان که یک مشکل بهداشت عمومی است، استفاده نمود.
واژههای کلیدی: سالمند، روانسنجی، سوء رفتار
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فهیمه رشیدی فکاری
Baqiyatallah University of Medical Sciences
عباس عبادی
Shahid Beheshti University of Medical Sciences
گیتی اوزگلی
Shahid Beheshti University of Medical Sciences
نورالسادات کریمان
Shahid Beheshti University of Medical Sciences
بنفشه محمدی زیدی
Mazandran University of Medical Science
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :