عملکرد تولیدمثلی Chouioia cunea Yang (Hym.: Eulophidae) زنبور پارازیتویید پروانه ابریشم باف پاییزی Hyphantria cunea Drury (Lep.: Arctiidae)
محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 37، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 289
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-37-2_003
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1401
چکیده مقاله:
پروانه ابریشمباف پاییزی Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae) آفت پروانه آفت مهم گیاهان جنگلی باغی و محصولات زراعی در استان گیلان است. در این پژوهش، عملکرد تولید مثلی زنبورChouioia cunea Yang (Hym.: Eulophidae)، پارازیتوئید تجمعی شفیره H. cunea در دمای°C ۱±۲۴، رطوبت %۵±۷۰ و دوره نوری ۱۴:۱۰ ساعت روشنایی، به تاریکی بررسی شد. شفیره های میزبان در معرض تراکمهای ۱، ۲، ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ حشرات کامل پارازیتویید تازه خارج شده قرار داده شدند. زنبورهای پارازیتویید داخل ظروف پتری (۱x ۱۰ سانتیمتر) به مدت ۲۴ ساعت در تماس با شفیرههای میزبان باقی ماندند. این آزمایش تا پایان عمر تمام زنبورهای پارازیتویید ادامه یافت. نتایج نشان داد که تراکم پارازیتویید در تولید نتاج موثر بود، بهطوریکه بالاترین تراکم منجر به تولید کمترین نتاج شد (۲۹/۶±۰۶/۱۷۹). تراکم پارازیتویید روی نسبت جنسی تاثیری نداشت، اما سن پارازیتویید بر نسبت جنسی تاثیر داشت و بالاترین نسبت جنسی در نتاج تولید شده توسط زنبورهای یک روزه مشاهده شد (♀۰۰۱/۰±۹۲/۰). بالاترین نرخ پارازیتیسم در تراکم ۴ عدد زنبور پارازیتویید بهدست آمد (۳۳/۳۳%). متوسط درصد پارازیتیسم زنبورهای ماده با طول عمر ۱، ۲ و ۳ روزه به ترتیب ۲۱%، ۱۳% و ۹% تعیین شد (۰۵/ .(p <. بیشینه تعداد نتاج تولید شده به ازای هر ماده در نسبت ۴ عدد پارازیتویید به ۱۵ شفیره میزبان بهدست آمد. پارازیتوییدهای ماده ۱ تا ۳ روز پس از تخمریزی زنده ماندند. قدرت جستجوی پارازیتویید با افزایش تراکم آن، از ۱۸/۰ به ۰۰۹/۰ بر ساعت کاهش یافت. نرخ بقای نتاج زنبور پارازیتویید C. cunea از لحاظ آماری در همه تراکمها در هر دو جنس نر و ماده دارای تفاوت معنیدار نبود، اما با افزایش سن پارازیتویید تفاوت آماری مشاهده شد. نتیجه گیری شد که تراکم و سن زنبور پارازیتویید C. cuneaبه طور اساسی عملکرد تولیدمثلی آن را تحت تاثیر قرار میدهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
هاله فرد مسعود
گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
احد صحراگرد
گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
رضا حسینی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :