ارزیابی سطح سرب خون در کودکان ایرانی: یک مرور نظام مند
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 232
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-21-2_007
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1401
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: قرار گرفتن در معرض سرب و اثرات آن بر سلامت کودکان یکی از مهم ترین و گسترده ترین دغدغه های جوامع بشری امروز است. بنابراین هدف از این مطالعه مروری، ارزیابی سطح سرب خون در کودکان ایرانی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری، پایگاه های اطلاعاتی پابمد، اسکوپوس، ساینس دایرکت، ایران مدکس، مگ ایران و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به طور جامع برای مقالات از سال ۱۳۸۴ تا پایان مهرماه ۱۴۰۰ منتشر شده بودند، جستجو شد. مطالعاتی که در آن ها میزان سرب خون در کودکان ایرانی گزارش شده بود، جمع آوری گردید. سپس مقالات مطابق چک لیست از پیش تهیه شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: از مجموع ۱۴۳ مقاله ای که در جستجوی اولیه یافت شد، ۱۳ مطالعه در بررسی سیستماتیک حاضر گنجانده شد. کم ترین و بیش ترین سطح سرب خون به ترتیب در آبادان ۶۵/۰ میکروگرم بر دسی لیتر و در مشهد ۱/۵۷ میکروگرم بر دسی لیتر بود. در سه مطالعه انجام شده در مشهد و اصفهان، میزان سرب خون در همه کودکان مورد مطالعه بالاتر از ۵ میکروگرم بر دسی لیتر گزارش شده است. سطح تحصیلات پدر، استفاده از غذاهای کنسروی، عادت خوردن خاک توسط کودک، آسیب به رنگ خانه و کاهش سطح آهن خون از عوامل مرتبط با افزایش سطح سرب خون در کودکان ایرانی بود.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای نمونه های سرب خون بالای ۵ میکروگرم بر دسیلیتر در برخی از مطالعات، کاهش مواجهه با سرب باید به طور جدی توسط سیاستگذاران سلامت و سیستم های بهداشتی دنبال شود.
واژه های کلیدی: غلظت خونی سرب، کودکان، ایران، مرور نظام مند
کلیدواژه ها:
Blood lead levels ، Children ، Iran ، Systematic review ، غلظت خونی سرب ، کودکان ، ایران ، مرور نظام مند
نویسندگان
علی غفاریان بهرمان
Rafsanjan University of Medical Sciences
محسن رضائیان
Rafsanjan University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :