بهبود برخی شاخص های ریختی، بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز تحت تاثیر کاریکین، اسید سالیسیلیک و اسید هیومیک در گل لیزیانتوس (“Eustoma grandiflorum cv. “Mariachi)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 11، شماره: 51
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 202
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-11-51_017
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1401
چکیده مقاله:
در سالهای اخیر، در دنیا و ایران استقبال و توجه به گل لیزیانتوس به نحوی بوده که تولید آن نیز افزایش چشمگیری یافته است. با افزایش تولید گل شاخه بریدنی لیزیانتوس، توجه به تغذیه و کاربرد تیمارهایی جهت بهبود رشد و ماندگاری گل آن نیز بیش از پیش احساس میشود. به همین منظور اثر کاریکین، اسید سالیسیلیک و اسید هیومیک بر خصوصیات ریختی و بیوشیمیایی گیاه لیزیانتوس، طی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی شد. تیمارهای مورد بررسی شامل کاربرد کاریکین (صفر، ۱ و ۲ میلی گرم بر لیتر) بهصورت آبیاری، اسید سالیسیلیک (صفر، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر) و اسید هیومیک (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرم بر لیتر) بهصورت محلولپاشی بودند. نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر بیشترین اثر را بر شاخصهای ریختی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی داشت، با این حال در برخی صفات نظیر وزن خشک اندام هوایی و سطح برگ، غلظت ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر موثرتر واقع شد. کاربرد اسید هیومیک نیز با افزایش گسترش ریشه، موجب افزایش وزن تر و خشک برگ و ریشه شد. تیمار کاریکین با غلظت ۱ میلی گرم بر لیتر موجب افزایش تعداد برگ، طول و قطر ساقه و تعداد ساقه گلدهنده، وزن تر و خشک ریشه، تعداد کپسول بذری و تعداد غنچه در شاخه شد. کاریکین در ترکیب با اسید هیومیک و بهخصوص اسید سالیسیلیک با اثر همافزایی سبب بهبود شاخصهایی نظیر تعداد ریشه، تعداد برگ و ساقه گلدهنده و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) گردید. کاربرد توام اسید سالیسیلیک ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر بههمراه اسید هیومیک ۵۰ میلی گرم بر لیتر بهصورت محلولپاشی و کاربرد کاریکین ۱ میلی گرم بر لیتر بهصورت محلولدهی پای بوته جهت بهبود شاخصهای رشدونمو و بهبود کیفیت گلهای لیزیانتوس توصیه میگردد.
کلیدواژه ها:
Antioxidant enzyme ، Smoke water ، Biochemical index ، Cut flowers ، Wet and dry weight ، آنزیم آنتی اکسیدانی ، دودآب ، شاخص بیوشیمیایی ، گل شاخه بریدنی ، وزن تر و خشک
نویسندگان
آذین هراتیان
Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
فروغ مرتضایی نژاد
Horticulture Department, Isfahan (khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
سپیده کلاته جاری
Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
فواد فاتحی
Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :