برهمکنش نانوذرات اکسید روی و عصاره جلبک دریایی بر ویژگی های جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه گوجه فرنگی در شرایط تنش خشکی
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 11، شماره: 51
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 155
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-11-51_012
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1401
چکیده مقاله:
بهمنظور بررسی تاثیر عصاره جلبک دریایی و نانوذرات اکسید روی بر ویژگی های جوانه زنی بذر گوجهفرنگی در شرایط تنش خشکی، پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کاملا تصادفی انجام شد. جهت تعیین بهترین غلظت عصاره جلبک دریایی و نانوذرات اکسید روی، آزمونهای مقدماتی جوانهزنی و رشد گیاهچه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش خشکی (صفر، ۲- و ۳- بار)، چهار سطح کاربرد نانوذرات اکسید روی و عصاره جلبک دریایی (شاهد، عصاره جلبک دریایی ۴ درصد، نانوذرات اکسید روی ۱۲۰۰ میلی گرم بر لیتر و ترکیب عصاره جلبک دریایی و نانوذرات اکسید روی) بود. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل آب در بستر کشت بذرهای گوجهفرنگی، درصد جوانهزنی استاندارد، سرعت جوانهزنی بذر، طول و وزن خشک گیاهچه، شاخص طولی و شاخص وزنی قدرت گیاهچه کاهش یافت و میانگین زمان جوانهزنی افزایش پیدا کرد. با تشدید تنش خشکی، میزان تجمع پراکسید هیدروژن افزایش و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز در گیاهچه نیز افزایش یافت. استفاده از عصاره جلبک دریایی و نانوذرات اکسید روی در سطوح مختلف تنش خشکی، باعث کاهش قابلتوجه اثرات منفی این تنش شد. بهنحویکه استفاده از این ترکیبات در سطوح مختلف تنش خشکی باعث افزایش قابلتوجه درصد جوانهزنی استاندارد، سرعت جوانهزنی بذر، طول و وزن خشک گیاهچه، شاخصهای طولی و وزنی قدرت گیاهچه و کاهش میانگین زمان جوانهزنی بذر گردید. همچنین استفاده از عصاره جلبک دریایی و نانوذرات اکسید روی در شرایط تنش خشکی، با افزایش فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز موجب کاهش تجمع پراکسید هیدروژن در گیاهچههای گوجهفرنگی شد. بنابراین میتوان گفت که، در شرایط کم آبی استفاده از نانوذرات روی و جلبک دریایی موجب بهبود جوانه زنی و رشد گیاهچه گوجهفرنگی میگردد.
کلیدواژه ها:
Antioxidant enzymes ، germination rate ، seedling growth ، water potential ، پتانسیل آب ، سرعت جوانه زنی ، رشد گیاهچه ، آنزیم های آنتی اکسیدان
نویسندگان
پروین سهرابی
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
مجید رستمی
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
احمد جوادی
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :