ارزیابی فنی و راندمان دو نوع جمع کننده خورشیدی برای خشک کردن شلتوک برنج در شرایط خوزستان
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 241
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ERAMS-20-72_006
تاریخ نمایه سازی: 3 دی 1401
چکیده مقاله:
استان خوزستان با تولید بیش از ۱۲۰ هزار تن برنج در سال، بین استانهای ایران در مقام چهارم قرار دارد. خشک کردن برنج پس از برداشت، از این لحاظ لازم است که رطوبت آن بیش از حد مجاز در فرآوری یا برای انبارداری است. در بیشتر شالیکوبی های استان خوزستان، شلتوک برنج هنوز به روش سنتی با استفاده از خشک کن های بستر ثابت خشک می شود که نتیجه آن افزایش افت کمی و کیفی محصول و افزایش هزینه هاست. از اینرو برای استفاده از مزایای انرژی خورشیدی در خشک کردن شلتوک در استان خوزستان، خشککن خورشیدی ساخته و ارزیابی شد. متغیرهای اصلی در بررسی عملکرد خشککن دو نوع صفحه جاذب (نوع شیاردار ساده و نوع شیاردار همراه با پوشال آهنی)، دو رقم برنج مرسوم در منطقه (شفق و عنبوری) و تراکم شلتوک در خشک کن در سه سطح (یک، دو و سه سینی) بود. رطوبت اولیه محصول در تیمارهای مختلف بین ۱۸ تا ۵/۲۱ درصد (بر پایه تر) تعیین گردید و تا رسیدن رطوبت نهایی به ۸/۹ درصد (بر پایه تر)، فرآیند ادامه یافت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر رقم، نوع صفحه جاذب و تعداد سینی در خشک کن بر مدت زمان خشک شدن شلتوک در خشک کن خورشیدی و بر ظرفیت خشک کن در سطح ۱ درصد معنی دار است. ولی راندمان خشک کن خورشیدی فقط تحت تاثیر نوع خشک کن (منظور نوع صفحه جاذب) در سطح ۱ درصد معنی دار شده است. مقایسه میانگین دادهها نشان داد که کمترین و بیشترین مدت زمان مورد نیاز برای خشک شدن محصول در خشک کن با صفحه جاذب ساده با ۴ و ۱/۶ ساعت بهترتیب به تیمارهای رقم شفق در تراکم یک سینی و رقم عنبوری در تراکم سه سینی تعلق دارد. افزایش تراکم شلتوک در خشک کن از یک به دو و از دو به سه سینی، مدت زمان خشک شدن را بهترتیب ۴/۱۶ و ۲/۱۷ درصد افزایش داده است. زمان خشک شدن و رسیدن به رطوبت نهایی در رقم شفق نسبت به رقم عنبوری بهطور متوسط ۸/۱۲ درصد کمتر بود. کمترین ظرفیت خشک کن، به مقدار ۸/۰ کیلوگرم بر ساعت، در رقم عنبوری تحت تراکم یک سینی و استفاده از صفحه جاذب معمولی دیده شد و بالاترین ظرفیت خشک کن، به مقدار ۱/۲ کیلوگرم بر ساعت، از تیمار رقم شفق تحت تراکم سه سینی و استفاده از صفحه جاذب با پوشال آهنی بهدست آمد. تغییرات راندمان صفحههای جاذب معمولی و دارای پوشال آهنی بهترتیب بین ۲/۵ تا ۴۷/۱۸ درصد و ۹/۵ تا ۶۶/۲۳ درصد بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جعفر حبیبی اصل
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
حسن کاووسی بلوطکی
مربی پژوهش گروه مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه، ایذه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :