ساخت و بررسی پایایی و روایی پرسشنامه تفکر فلسفی
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 280
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EDCBM-11-5_015
تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: تحقیق حاضر به منظور مطالعه مولفه های تفکر فلسفی از دیدگاه اندیشمندان معاصر در قالب ساخت و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه تفکر فلسفی انجام شد. تفکر فلسفی تلاشی آگاهانه برای کشف و تبیین معنا و مفهوم جهان و زندگی و رابطه انسان با آن و نتیجه پرسش است.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع مطالعات آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کلیه اندیشمندان معاصر و در بخش کمی شامل کلیه دبیران دوره متوسطه شهرستان خوی به تعداد ۱۰۵۶ نفر بود. حجم نمونه با توجه به روش تحلیل و با استفاده از روش تصادفی ساده، ۲۲۸ برآورد شد. برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه به صورت کیفی از نظر پنج متخصص و صاحب نظر در این زمینه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با روش حداکثر درست نمایی استفاده شد.
یافته ها: نتایج در سطح تحلیل سوالات نشان داد که همه سوالات با مولفه خود بجز در مولفه ابداع گری، بار عاملی مناسب (۴۰/۰ <) دارند. همچنین نتایج نشان داد که سازه کلی تفکر فلسفی با مولفه تعمق بیشترین ضریب تاثیر (۸۸/۰) و با مولفه ابداع گری کمترین ضریب را (۶۳/۰) دارد. نتایج تحلیل نشان گر برازش مطلوب مدل طرح شده با داده های تجربی بود و روایی سازه تفکر فلسفی هم در سطح سوالات و هم در سطح مولفه ها تایید شد.
نتیجه گیری: دراین مطالعه ۱۰ مولفه اصلی تفکر فلسفی، براساس نظریه های اندیشمندان معاصر بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه تفکر فلسفی با روایی بالا، ابزاری معتبر برای کاربرد در پژوهش های آموزشی و روانشناختی است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اعظم فرهادی
Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahid Madani University of Azerbaijan, Tabriz, Iran
حمیدرضا رضازاده بهادران
Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Social Sciences, Islamic Azad University, Tehran Central Branch, Tehran, Iran
علی اکبر خسروی بابادی
Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahid Madani University of Azerbaijan, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :