گزینش اکوتیپ های جغجغک (Vaccaria hispanica) بر اساس صفات زراعی تحت رژیم های مختلف آبیاری
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 254
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-14-43_014
تاریخ نمایه سازی: 30 مهر 1401
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: جغجغک، بهدلیل داشتن تریترپنوئیدهای ساپونینی از پتانسیل زیادی برای تولید محصولات دارویی برخوردار است. هدف از این آزمایش بررسی اکوتیپ های مختلف جغجغک در شرایط تنش خشکی و گزینش اکوتیپ( های) متحمل آن بر اساس صفات زراعی با استفاده از شاخص های گزینشی تحت رژیم های مختلف آبیاری بود.
مواد و روش ها: این آزمایش به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۹ در اراضی شرکت تولید بذر قزل مغان در پارسآباد انجام پذیرفت. کرتهای اصلی به سه تیمار دور آبیاری ۷ روز (عدم تنش)، ۱۰ روز (تنش ملایم) و ۱۴روز (تنش شدید) و کرت های فرعی به هشت اکوتیپ جغجغک بومی شمال غرب کشور اختصاص داده شد.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تنش خشکی در تمامی صفات مورد مطالعه و اثر اکوتیپ در مورد همه صفات غیر از وزن دانه در بوته معنیدار بود. همچنین اثر متقابل آنها در اکثر صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه، وزن دانه در بوته، تعداد کپسول پر و توخالی، وزن کاه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت معنی دار و برای درصد کپسول پر، زیست توده گیاهی و وزن هزار دانه معنی دار نشد. اکوتیپ E۷ در شرایط نرمال بیشترین ارتفاع بوته، تعداد شاخه، تعداد کپسول پر، وزن دانه در بوته، اما در شرایط تنش شدید کمترین ارتفاع، تعداد شاخه تعداد کپسول پر و پوک، وزن دانه در بوته، وزن هزار دانه، کاه و دانه در واحد سطح را داشت و حساسترین اکوتیپ به تنش خشکی بود. اکوتیپ E۶ کمترین کاهش را در ارتفاع بوته، تعداد شاخه، وزن دانه در بوته، کاه و دانه در واحد سطح و شاخص برداشت در حالت تنش داشت و متحمل ترین اکوتیپ به تنش خشکی به شمار آمد. برآورد شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل (SIIG) و شاخص فاصله چند متغیره از ژنوتیپ ایده آل (MGIDI) برای اکوتیپ های مختلف نشان داد که اکوتیپ E۶ با داشتن بیشترین مقدار SIIG و کمترین مقدار MGIDI در هر سه شرایط تنش، متحمل ترین اکوتیپ بود و اکوتیپ های E۸ و E۳ در رتبه بعدی قرار داشتند و جزو اکوتیپ های با تحمل تنش خشکی نسبتا بالا دسته بندی شدند. همچنین در هر دو شرایط تنش متوسط و شدید اکوتیپ E۷ با داشتن کمترین مقدار SIIG و بیشترین مقدار MGIDI حساسیت بالایی به تنش خشکی نشان داد.
نتیجه گیری: در کل اکوتیپ E۶ هم در شرایط نرمال و هم در شرایط تنش، اکوتیپی مطلوب و جزو اکوتیپ های با تحمل تنش خشکی بالا بود. همچنین در هر دو شرایط تنش متوسط و شدید اکوتیپ E۷ حساسیت بالایی به تنش خشکی نشان داد.
کلیدواژه ها:
Cow cockle ، Drought stress ، MGIDI index ، SIIG index ، Yield ، تنش خشکی ، جغجغک ، شاخص MGIDI ، شاخص SIIG ، عملکرد
نویسندگان
نسیم صولت پتلو
Student of Plant Genetics and Breeding, Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghgh Ardabili, Ardabil, Iran
رسول اصغری زکریا
Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
اصغر عبادی
Department of Plant Production, Faculty of Agriculture and Natural Resources of Moghan, University of Mohaghgh Ardabili, Ardabil, Iran
پرویز شریفی زیوه
Moghan Agricultural Research Center, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :