تاثیر آموزش بر خودمراقبتی و کنترل عوارض جسمانی ناشی از بیماری در زنان مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس: کارآزمایی بالینی تصادفی شده
محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 13، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 175
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MUQ-13-1_001
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: مالتیپل اسکلروزیس، یک بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است که با ایجاد عوارض و مشکلات زیاد، بیماران مبتلا را به سوی ناتوانی و وابستگی در زندگی سوق می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش خود مراقبتی بر کنترل عوارض جسمانی ناشی از بیماری در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، ۷۰ نفر از زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شهر قم در سال ۱۳۹۵ به کمک روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و به روش مصاحبه فردی چهره به چهره تکمیل گردید. کلاس های آموزشی در طی دو جلسه برای گروه آزمون برگزار شد و پرسشنامه ها مجددا توسط هر دو گروه، سه ماه بعد تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی، کای دو، آزمون دقیق فیشر و من ویتنی تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین نمره خود مراقبتی بیماران در گروه مداخله، بعد از مداخله افزایش معنی داری نشان داد؛ به گونه ای که میانگین نمره آن ها از ۴۲/۳۵ به ۵۱/۵۹ افزایش یافت (۰۵/۰>p). قبل از مداخله نیز میانگین نمره گرفتگی عضلات گروه مداخله، ۴/۳؛ خستگی، ۱۴/۴؛ یبوست، ۱۷/۳ و فراموشی، ۲۵/۳ بود، ولی پس از اجرای برنامه خود مراقبتی، این میانگین به ۹۱/۱، خستگی به ۶۸/۲، یبوست به ۲/۱ و فراموشی به ۷۱/۱ کاهش یافت (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری: کاهش عوارض جسمانی بیماری MS در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل، حاکی از تاثیر مثبت برنامه آموزشی اجراشده می باشد؛ لذا به نظر می رسد آموزش این بیماران و ترغیب آنان به انجام برنامه خود مراقبتی، می تواند نتایج سودمندی در پی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Self-Care ، multiple sclerosis ، education ، A Randomized Clinical Trial ، خودمراقبتی ، مالتیپل اسکلروزیس ، آموزش ، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
نویسندگان
زهرا دشتی
School of Health, Qom University of Medical Sciences
غلامرضا شریفی راد
School of Medicine, Islamic Azad University, Qom Branch
سید امیر حجازی
Department of Neurology, School of Medicine, Qom University of Medical Sciences
سیامک محبی
Department of Health Education & Health Promotion, School of Health, Qom University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :