تحلیل پارامترهای طراحی آتریوم (با تاکید بر تشابهات عملکردی با حیاط مرکزی فلات مرکزی ایران)، مطالعه موردی خانه های سنتی یزد
محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 19، شماره: 45
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 331
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISLART-19-45_005
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1401
چکیده مقاله:
علیرغم نقش مهم تهویه هوای طبیعی بر آتریوم، شرایط گرمایی درونی و کاهش بار استفاده از انرژی به مانند سیستم حیاط مرکزی، نقاط ضعفی که چگونه پارامترهای طراحی مختلف بر شرایط گرمایی تاثیر میگذارد. پیچیدگی طراحی تهویه هوا طبیعی آتریوم که نیز شباهت ساختاری زیادی با حیاط مرکزی اقلیم گرم و خشک ایران دارد، نمیتوان به تنهایی به طراحی شبیهسازی آن اکتفا نمود. در چند سال گذشته، محققان روشهای مختلفی از قبیل ارائه نمونه مدل، تحقیقات و محاسبات پیکرهبندی را مطرح نمودند تا عملکردهای گرمایی و تهویه هوای آتریوم را شناسایی کنند. با این حال تنوع در ارائه مدلسازی، در نظر گرفتن همه پارامترهای مشترک موجود در طراحی آتریوم دستیابی به نتیجه مطلوب را مشکل میسازد. این پژوهش به روش کمی و کیفی و با تکیه بر دادههای کتابخانهای انجام شده است. با مروری کوتاه بر مطالعات صورت گرفته قبلی، در مورد نقش تهویه هوای طبیعی در ساختمانهای آتریوم در آب و هوای مختلف، پارامترهای طراحی موثر و کاربرد آنها برای ارتقا عملکرد گرمایی و کاهش مصرف انرژی را فراهم میکند. این پارامترها شامل پیکربندی آتریومهای مختلف و اجزای مختلف آن از قبیل هندسه، ویژگیهای دهانه، سقف، مصالح و داخل آن میباشد. اندازه درزهای بیرونی تNثیرگذارترین پارامتری است که بر شرایط گرمایی درونی و عملکردهای تهویه هوای آتریوم و در نتیجه کاهش بار مصرف انرژی تاثیر میگذارد.اهداف پژوهش: بررسی حیاط مرکزی در معماری موجود در فلات مرکزی ایران.بررسی نقش آتریوم در تهویه هوای طبیعی و تشابه برخی عملکرد و اجزای آن با حیاط مرکزی.سوالات پژوهش: حیاط مرکزی چه نقشی در تهویه هوای درونی ساختمان داشته است و عملکرد آن به چه صورت بوده است؟در کارکرد بهینه تهویه ساختمان، چه پارامترهایی در طراحی آتریوم میتواند تاثیرگذار باشد؟
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهرانگیز پیریایی
دانشجوی دکتری گروه معماری، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
سید مجید مفیدی شمیرانی
استادیار معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
ژاله صابرنژاد
استادیار گروه معماری دانشکده هنرو معماری ، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :