بررسی تطبیقی ضابطه قابلیت اعاده دادرسی آرای مدنی با تاکید به قاعده اعتبار امر قضاوت شده (نقدی بر ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی)
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 478
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IHCS-22-6_015
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1401
چکیده مقاله:
غالب نظامهای حقوقی مانند فرانسه، ضابطه «اعتبار امر قضاوتشده» را برای تعیین قابلیت اعاده دادرسی آرای مدنی برگزیدهاند. اما در ایران، ضابطه اعادهدادرسی، «قطعیت احکام» است. طبق بررسیها «اعتبار امر قضاوتشده»، همسو با مبنای اعادهدادرسی یعنی تامین عدالت قضایی، ضابطهی جامعی است که کلیه تصمیمات مراجع قضایی دادگستری، غیردادگستری و داوری را که به دلیل «اعتبار امر قضاوتشده» قابلیت استماع مجدد ندارند قابل اعادهدادرسی میداند. ولی در حقوق ایران با بیان یک مصداق جزئی در تعیین آرای قابل اعاده، بسیاری از تصمیمات محاکم مانند «قرارهای نهایی صادره در صورت وجود مانع دائمی برای طرح مجدد دعوا»، «قرار سقوط دعوا»، «آرای داوری» و «گزارش اصلاحی»، در عین برخورداری از اعتبار امر قضاوتشده، به دلیل عدم اطلاق عنوان «حکم» بر آنها، قابل اعادهدادرسی نیستند. حال آنکه تامین عدالت قضایی اقتضا دارد این تصمیمات نیز قابل اعاده باشند. لذا در راستای اتخاذ یک ضابطهی جامع و منضبط در تعیین قلمرو آرای قابل اعاده، همراستا با غالب نظامهای حقوقی، اصلاح ماده ۴۲۶ ق.آ.د.م و شناسایی ضابطه «اعتبار امر قضاوتشده» به عنوان ضابطهی اعادهدادرسی آرای مدنی ضروری می نماید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عاطفه آجری آیسک
استادیار حقوق، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
صدیقه محمدحسنی
دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :