تجزیه و تحلیل خواص مخزنی و تخمین شکستگی ها با استفاده از نگار های چاه پیمایی در یکی از میادین هیدروکربنی جنوب غربی ایران
محل انتشار: نشریه علمی ژئومکانیک نفت، دوره: 3، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 337
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRPGA-3-4_003
تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1401
چکیده مقاله:
تاقدیس سفیدزاخور در ناحیه گاز خیز استان فارس در فاصله ۱۶۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد. اولین گام جهت مطالعه مخازن هیدروکربنی به ویژه مخازن شکاف دار شناسایی شکستگی ها و سپس تخمین و آنالیز آنها می باشد. در این مقاله، ابتدا با توجه به داده های خام حاصل از چاه نگاری و با کمک نرم افزار تجاری پارامترهای پتروفیزیکی سازند سفیدزاخور مانند نوع سنگ شناسی، تخلخل، حجم شیل و اشباع آب، با استفاده از روش ارزیابی پتروفیزیکی احتمالی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر پایه نتایج به دست آمده از نمودارهای متقاطع نوترون - چگالی و M-N Plot، سنگ شناسی غالب سازند از نوع کربناته است و همچنین درصد کمی از ماسه سنگ و شیل تشخیص داده شد. میانگین اشباع آب در میدان مورد مطالعه ۳۶% می باشد. همچنین با توجه به حجم شیل پایین ۱۵% میانگین تخلخل موثر و کل در بیشتر زون های هیدروکربنی چاه با هم برابر هستند. به منظور تعیین رخساره های الکتریکی در میدان مورد مطالعه از روش خوشه سازی چند کیفیتی بر اساس نمودار استفاده و تعداد شش رخساره الکتریکی مشخص شد که از این تعداد رخساره شماره دو به دلیل پایین بودن میزان حجم شیل دارای بهترین کیفیت مخزنی و رخساره شماره چهار به دلیل میزان حجم شیل بیشتر نسبت به دیگر رخساره ها کیفیت مخزنی ضعیفی را داراست. روش مورد استفاده شده در این تحقیق در آنالیز بخش های مختلف مخزنی بسیار کارآمد است و به ویژه در چاه هایی که فاقد مغزه هستند می تواند مورد استفاده گیرد. در مرحله بعد روش مورد اشاره برای تعیین زون های شکسته با استفاده از نگاره های چاه پیمایی به کار برده شد. نتایج به دست آمده از نگارهای چاه پیمایی نشان داد که اکثر زون های شکستگی در اعماق پایینی منطقه مورد مطالعه حضور دارند و باعث ایجاد زونی با تراوایی بالا شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرشید رومیانی
petroleum engineering department
محمدحسین صابری
petroleum engineering department
محمدعلی ریاحی
geophysics department
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :