مقایسه اثربخشی"آموزش مدیریت رفتار" و " درمان شناختی-رفتاری" به مادران بر نافرمانی مقابله ای و سازگاری اجتماعی فرزندان نوجوان آن ها

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-10-2_003

تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: بهبود رابطه والد-فرزندی از طریق مداخات مناسب نقش موثری در کاهش مشکلات هیجانی و رفتاری نوجوانان دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی"آموزش مدیریت رفتار" و " درمان شناختی-رفتاری" به مادران بر نافرمانی مقابله ای و سازگاری اجتماعی در نوجوانان بود. روش کار: نوع پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران و فرزندان نوجوان دختر و پسر ۱۳ الی ۱۷ سال با رفتار نافرمانی مقابله ای و ناسازگاری اجتماعی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانش آموزی اداره آموزش و پرورش شهر گچساران در سال تحصیلی ۱۳۹۸ بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند  تعداد ۴۵  تن از نوجوانان انتخاب و مادران آن­ها به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل (هر گروه ۱۵تن) تحت آموزش قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از "پرسشنامه جمعیت شناختی "، "سیاهه رفتار نافرمانی مقابله ای " (Oppositional Defiant Behavior Inventory) و "پرسشنامه سازگاری اجتماعی " (Social Adjustment Questionnaire) استفاده شد. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزارها محاسبه شد. گروه­های مداخله تحت"آموزش مدیریت رفتار" (۹ جلسه ۶۰ دقیقه­ای) و "درمان شناختی-رفتاری" (۱۲ جلسه ۴۵ دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله­ای دریافت نکردند.  تحلیل داده ها با نرم افزار آماری اس پی اس نسخه۲۴ انجام شد. یافته ها: "آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری " به مادران  بر کاهش نافرمانی مقابله ای و بهبود سازگاری اجتماعی فرزندان نوجوان آن ها اثربخش بود (۰۱/۰ >P ). نتیجه گیری: "آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری " به مادران  باعث کاهش نافرمانی مقابله ای و بهبود سازگاری اجتماعی در  نوجوانان شد. بنابراین، استفاده از"آموزش مدیریت رفتار" و "درمان شناختی-رفتاری "  می­تواند در تربیت مهار ت­های هیجانی-اجتماعی  و سازگاری اجتماعی نوجوانان موثر واقع شود.

نویسندگان

مینا بشکوفه

, Is Unlamic Azadiversity Ahvaz Branch

مریم غلام زاده جفره

گروه مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

منصور سودانی

گروه مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ackermann K, Kirchner M, Bernhard A, Martinelli A, Anomitri C, ...
  • Sharifinejad Roudani R and Shahbazi M. [The effectiveness of cognitive-behavioral ...
  • Halder S, Mahato AK. Cognitive behavior therapy for children and ...
  • Harada Y, Saitoh K, Iida J, Sakuma A, Iwasaka H, ...
  • Thorpe LP, Clark WW, Tiegs EW. California test of personality, ...
  • Khojasteh Mehr GH. [Comparison of personality traits of sighted and ...
  • Kazdin AE, Glick A, Pope J, Kaptchuk T J, Lecza ...
  • نمایش کامل مراجع